ГоловнаСвіт

Туреччина відхилила звіт Венеціанської комісії про конституційну реформу

У Мін'юсті Туреччини очікують, що народ підтримає розширення повноважень Ердогана.

Туреччина відхилила звіт Венеціанської комісії про конституційну реформу
Фото: segodnya.ua

Туреччина відхилила звіт Венеціанської комісії, в якому йдеться про те, що запропоновані конституційні зміни будуть великим кроком назад для демократії. Держава заявила, що експерти заполітизовані і заплямували свій престиж.

Як повідомляє агентство Рейтер, Венеціанська комісія - група експертів з правових питань в Раді Європи - заявила минулої п'ятниці, 10 березня, що запропоновані зміни, які різко розширять повноваження президента Реджепа Таїпа Ердогана, є небезпечним крок назад для демократії.

"З турецького погляду, цей повністю політичний і суб'єктивний звіт не має цінності, не вартий уваги", - написав на своїй сторінці у Twitter міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг. За його словами, "цим звітом Венеціанська комісія відмовилася від своєї об'єктивності та компетентності, втратила свою неупередженість, стала політизованою і заплямувала свій престиж".

Міністр також додав, що Венеціанська комісія прийняла сторону кампанії, яка виступає проти конституційних змін, а звіт відображає лише думки турецьких опозиційних партій.

Боздаг також зазначив, що народ дасть свою позитивну оцінку на референдумі.

За словами опонентів Ердогана, зміни в конституцію країни штовхатимуть Туреччину до правління однієї людини і підриватимуть основні права і свободи.

Конституційний референдум у Туреччині заплановано на 16 квітня 2017 року. Якщо більшість проголосує "за", країна перетвориться на президентську республіку. Президент стане верховним головнокомандувачем, отримає контроль над ключовими посадами в збройних силах, зможе формувати уряд і розпускати парламент. Посаду прем'єр-міністра буде ліквідовано, число парламентаріїв зросте.

Нагадаємо, що раніше Туреччина звинуватила ЄС у здійсненні "вибіркової демократії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram