ГоловнаСвіт

Сенат США підтримав розширення "закону Магнітського" на інші країни

Тепер документ відправлять на розгляд Барака Обами.

Сенат США підтримав розширення "закону Магнітського" на інші країни
Сенат США
Фото: partbilet.ru

Сенат США проголосував за прийняття законопроекту, що пропонує розширити дію "закону Магнітського" - списку санкцій, які зараз діють стосовно представників російської влади. США ввели ці обмеження після смерті в СІЗО юриста Сергія Магнітського.

Як повідомляє агентство Рейтер, тепер обмеження пропонують поширити на інші країни.

Сенат схвалив поправки при затвердженні законодавчих актів про Національну оборону - документів, які регулюють роботу Пентагону протягом року.

"Відвідування Сполучених Штатів і використання наших фінансових інститутів є привілеями, які не повинні поширюватися на найгірших гравців у міжнародній системі", - прокоментував сенатор і член Демократичної партії Бен Кардін.

Прихильники законопроекту протягом декількох останніх років намагалися розширити вплив "закону Магнітського", зазначає агентство.

Більшість членів Палати представників Конгресу США схвалили розширення "закону Магнітського" ще 2 грудня. Тепер документ відправлять на розгляд Барака Обами. Президент США може підписати закон або накласти на нього вето.

У лютому 2016 року Сенат США вже розширив дію "закону Магнітського" на інші країни. Однак тоді йшлося про застосування санкцій у сфері прав людини. У Сенаті не уточнили, як саме Пентагон буде пов'язаний із можливою новою редакцією закону.

Ухвалення документів, пов'язаних із Національною обороною, - щорічна робота Конгресу, на яку поки не може вплинути обрання нового президента США.

Аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського заарештували в 2008 році за звинуваченням в ухиленні від сплати податків. Через рік він помер у московському СІЗО "Матроська тиша". Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність. Однак захист і родичі адвоката стверджують, що стосовно Магнітського застосовували тортури.

США ухвалили "закон Магнітського" наприкінці 2012 року. Обмеження вводять персональні санкції щодо громадян, яких влада США вважає причетними до порушення прав людини і принципу верховенства права в Росії. Санкції обмежують в'їзд на територію США і дозволяють заблокувати фінансові активи в деяких банках.

У 2013 році МЗС РФ у відповідь на прийняття "закону Магнітського" ввело список - "список Гуантанамо" щодо США. У ньому перераховані люди, які, на думку МЗС, причетні до порушень прав росіян за кордоном, а також до протиправних дій у в'язниці Гуантанамо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram