ГоловнаСвіт

Українське експертне співтовариство закликало країни ЄС виконати свої безвізові зобов'язання

"Затримка зі скасуванням віз уже зараз породжує в Україні зневіру в надійності ЄС".

Українське експертне співтовариство закликало країни ЄС виконати свої безвізові зобов'язання
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Україна, завершивши перший етап електронного декларування, остаточно довела свою готовність до візової лібералізації. Поява будь-яких нових вимог до України означатиме штучне затягування.

Про це йдеться в спільному зверненні "Європейської правди" і експертів "Реанімаційного пакета реформ" до країн-членів ЄС та інститутів Євросоюзу.

Також документ доступний англійською і французькою мовами.

Як наголошено в зверненні, з 1 вересня до 30 жовтня свої доходи задекларували понад 103 тисяч чиновників. Серед них - президент України, члени уряду, народні депутати, судді, прокурори, що дає підстави говорити про успіх.

Також зазначено, що якість декларування також перевищила очікування - активісти та журналісти вже зараз розслідують походження коштів і цінного майна, які представники політичної еліти були змушені задекларувати.

"У 2017 році декларування пошириться на всіх чиновників... Держава повинна запровадити дієвий механізм перевірки великого масиву декларацій. Індикатором правильної роботи системи електронного декларування в подальшому має стати залучення чиновників і депутатів до адміністративної та кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та незаконне збагачення. І з успішним завершенням першої хвилі е-декларування топ-чиновників ми близькі до незворотної точки на цьому шляху, - йдеться в документі. - У майбутньому можуть виникнути ще спроби відкату реформи назад, але ми готові постійно моніторити і контролювати дії влади, щоб захистити щойно запущену систему. Кінцевою метою ми бачимо формування нульової толерантності українців до корупції".

У доповіді наголошено, що Україна "виконала ПДВЛ ще в 2015 році, довела, що можемо змусити систему працювати і вірить, що заслужила на аналогічні дії з боку ЄС".

"Затримка зі скасуванням віз уже зараз породжує в Україні зневіру в надійності ЄС. Саме тому ми закликаємо ЄС невідкладно запустити процедуру тріалогу щодо рішення про скасування віз, а також не пізніше кінця року остаточно запровадити безвізовий режим. Оперативне вирішення щодо візової лібералізації не тільки посилить довіру українського суспільства до європейських партнерів, а й гарантуватиме незворотність європейського курсу української влади", - зазначено в документі.

Також наголошують, що експертне співтовариство вітає ідею ЄС створити пост-моніторинг виконання ПДВЛ, щоб зберегти досягнення реформ. Водночас відзначають, що подальше просування шляхом реформ не повинно затримувати рішення ЄС щодо візової лібералізації для України.

Звернення підписали:

Реанімаційний пакет реформ

"Європейська правда"

Трансперенсі Інтернешнл Україна (TI-Україна)

Центр демократії та верховенства права (CEDEM)

ГО "Центр протидії корупції"

Центр політичних студій та аналітики "Ейдос"

ЦентрUA

ГО "Антикорупційний штаб"

ГО "Центр сприяння реформам"

ГО "Європа без бар'єрів"

Український незалежний центр політичних досліджень

Інститут світової політики

Інститут Євро-Атлантичної співпраці

Центр громадянського представництва "Життя"

Центр економічної стратегії

ГО "Детектор медіа"

ГО "Культурна асамблея"

Центр локального самоврядування

ГО "Асоціація розвитку та безпеки"

Пласт - Національна Скаутська організація України

Благодійний фонд "Схід-SOS"

ГО "Український науковий клуб"

Ініціатива E+

ГО "Ліга інтернів"

Міжнародний фонд "Відродження"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram