ГоловнаСвіт

МЗС допускає включення питання про безвіз для України в порядок денний Європарламенту

Заступник голови МЗС пояснила, через що затягується ухвалення питання про візову лібералізацію для України.

МЗС допускає включення питання про безвіз для України в порядок денний Європарламенту
Елена Зеркаль
Фото: mfa.gov.ua

Внесення питання про надання безвізового режиму Україні в порядок денний пленарної сесії Європарламенту, як і раніше, можливе.

Про це заступник голови МЗС Олена Зеркаль заявила на прес-конференції в Києві.

"Це вкрай рідкісний випадок, але таке трапляється. Процедурно це можливо", - зазначила вона.

Окрім того, Зеркаль пояснила, через що затягується ухвалення питання про візову лібералізацію для України.

"Остання пропозиція - словенська - про введення візового режиму в разі припинення безвізового режиму - полягає в тому, що в разі досягнення певних тригерів, що стосуються нелегальної міграції або заяв на отримання статусу біженця, можливе введення візового режиму строком на рік за згодою між країною (що приймає мігрантів, - ред.) і Єврокомісією. Після цього Єврокомісія разом з такою країною звертається до країни походження нелегальних мігрантів з пропозицією вжити заходів, необхідних для припинення нелегальної міграції. Якщо протягом року не покращується ситуація, тобто ще півроку на те, щоб продовжилися переговори між комісією і країною - джерелом нелегальних мігрантів, стосовно якої діяв безвізовий режим. Після цього рішення виходить уже на рівень Європарламенту. І вже саме в питаннях про те, хто на якому етапі приймає рішення зараз і триває дискусія між Європарламентом і країнами-членами. Хто головний у якому процесі", - пояснила дипломат.

"Крім того, є ще одне питання, яке стало предметом розгляду: чи буде застосовуватися візовий режим (в разі припинення безвізового режиму з країною - ред.) одразу для всіх категорій громадян, чи лише до певної категорії громадян. І як визначити цю певну категорію громадян", - додала вона.

"Саме цим і займаються Європейський парламент і Рада ЄС у своїй дискусії щодо suspencion mechanism (механізм припинення безвізового режиму)", - підсумувала Зеркаль.

Раніше заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв також заявив про можливості включення питання про безвіз для України в порядок денний Європарламенту. При цьому Єлісєєв послався на підтримку України лідерами ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram