ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

ФСВП РФ підтвердила "застосування сили" до політв'язня Дадіна

Тюремна служба пояснила насильство небажанням Дадіна підкорятися наказам.

ФСВП РФ підтвердила "застосування сили" до політв'язня Дадіна
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) по Карелії підтвердило, що співробітники сегезької ВК-7 застосовували фізичну силу до політв'язня Ільдара Дадіна, якого засуджено за неодноразову участь у неузгоджених одиночних пікетах.

Про це повідомляє "Новая газета".

"Дадін у грубій формі відмовився виходити з камери, ставати в позицію для обшуку, почав хапати руками співробітників за формений одяг, у результаті чого до нього було застосовано фізичну силу і спецзасоби", - повідомили у ФСВП.

Адвокат Дадіна Олексій Ліпцер, коментуючи заяву ФСВП у розмові з "Дождем", сказав, що йому невідомо про цей епізод.

"Про такий епізод Ільдар нічого не говорив. Він говорив, що того дня йому підкинули бритву в його особисті речі, провели обшук особистих речей, виявили бритву, вирішили відправити в ШІЗО", - сказав Ліпцер.

Раніше "Медуза" опублікувала лист Ільдара Дадіна до його дружини Анастасії Зотової, в якому він через адвоката повідомив про тортури, які до нього застосовують. Дадін розповів, що відразу після прибуття в колонію у вересні в нього відібрали майже всі особисті речі, без постанови відправили в штрафний ізолятор і у відповідь на оголошення голодування почали погрожувати.

Дадін поскаржився на побиття і насильство, в тому числі на підвішування в камері за наручники. За його словами, начальник колонії Сергій Косов був у курсі ситуації і пообіцяв попросити своїх співробітників бити його сильніше. "Спробуєш поскаржитися - тебе вб'ють і закопають за парканом", - цитує Дадін слова керівництва колонії.

Він також заявив: якщо до нього знову застосовуватимуть тортури, він навряд протримається більше, ніж тиждень, і може померти.

Анастасія Зотова звернулася по допомогу до уповноваженого з прав людини Тетяни Москалькової. Остання пообіцяла скерувати в колонію омбудсмена по республіці Карелія і написати звернення у ФСВП.

Ільдар Дадін став першим, кого визнали винуватим за статтею 212.1 КК РФ (неодноразові порушення на мітингах). У грудні 2015-го його засудили до 2 років 6 місяців колонії загального режиму.

Його визнано політв'язнем, оскільки кримінальне переслідування здійснюється винятково в зв'язку з ненасильницьким здійсненням права на свободу зборів, за звинуваченням у правопорушенні, подія якого була відсутня, з порушенням права на справедливий судовий розгляд і застосуванням непропорційного осудній дії утримання під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram