ГоловнаСвіт

Автор Brexit: Британія ще може передумати

Екс-посол Британії вважає: якщо Шотландія проголосує за незалежність, вона, ймовірно, отримає членство в ЄС досить швидко.

Автор Brexit: Британія ще може передумати

Великобританія все ще може змінити своє рішення стосовно виходу з ЄС навіть після запуску офіційних переговорів з Євросоюзом за статтею 50 Лісабонського договору.

Про це в ефірі ВВС-TV заявив автор цієї статті, колишній посол Великобританії в ЄС Джон Керр, повідомляє агентство Рейтер.

"Ви можете змінити свою думку в той час, як процес триває", - підкреслив Керр.

За його словами, протягом цього періоду, якщо країна насправді прийме рішення, що не хоче покидати ЄС, то з юридичного погляду ніхто не має права наполягати на виході.

"Протягом цього періоду, якщо країна прийме рішення, що насправді не хоче виходити (з ЄС - ред.), усі були б дуже розлючені через марнування часу, - зазначив Керр. - Вони могли б зажадати політичну ціну, але з юридичного погляду вони не можуть наполягати на виході".

Керр також підкреслив: якщо Шотландія проголосує за незалежність, вона, ймовірно, отримає членство в ЄС досить швидко.

24 червня у Великобританії пройшов референдум про вихід з Євросоюзу, на якому більшість респондентів проголосували за відокремлення від ЄС, проте 62% шотландців висловилися за збереження членства в Євросоюзі. Після оголошення результатів референдуму Стерджен заявила, що повторне голосування стосовно виходу Шотландії з Великобританії "цілком можливе".

2 жовтня 2016 року британська прем'єрка Тереза Мей заявила, що Британія почне вихід з ЄС щонайпізніше в березні 2017 року.

13 жовтня голова Євроради Дональд Туск заявив, що Brexit триватиме понад два роки. Того самого дня стало відомо, що Шотландія готує новий референдум про відокремлення від Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram