ГоловнаСвіт

Шотландія готує новий референдум щодо відокремлення від Великобританії

Голова Шотландії пояснила необхідність виходу зі складу Сполученого Королівства.

Шотландія готує новий референдум щодо відокремлення від Великобританії
Никола Стерджен
Фото: EPA/UPG

Шотландія планує провести другий референдум про незалежність від Великобританії.

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен повідомила, що законопроект про проведення референдуму буде опубліковано наступного тижня, інформує ВВС.

Стерджен заявила, що Шотландія має право вибирати свій власний шлях, якщо їй не дають захищати свої інтереси "разом із Великобританією".

На її думку, Шотландія може відокремитися від Великобританії до того, як королівство вийде з Євросоюзу. Вона додала, що вихід зі складу Великобританії і збереження членства в ЄС - "необхідність, щоб захистити наші інтереси".

Перший шотландський референдум з приводу виходу зі складу Великобританії відбувся 18 вересня 2014 року - 55% респондентів відповіли, що хочуть залишитися частиною Сполученого Королівства.

24 червня в Великобританії пройшов референдум щодо виходу з Євросоюзу, на якому більшість респондентів проголосувала за відокремлення від ЄС, проте 62% тих шотландців, хто проголосував, висловилися за збереження членства в Євросоюзі. Після оголошення результатів референдуму Стерджен заявила, що повторне голосування про вихід Шотландії зі складу Великобританії "цілком можливе".

2 жовтня 2016 року британський прем'єр Тереза Мей заявила, що Британія почне вихід з ЄС не пізніше березня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram