ГоловнаСвіт

Мальдіви оголосили про вихід з Британської Співдружності

Співдружність не визнала прогрес і досягнення Мальдівів у сфері формування культури демократії в країні.

Мальдіви оголосили про вихід з Британської Співдружності
Мальдивы
Фото: planetrest.ru

Уряд Мальдівів оголосив про вихід із Співдружності Націй.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як випливає із заяви МЗС Мальдівів, "рішення було важким, але неминучим". "На жаль, Співдружність не визнала прогрес і досягнення Мальдівів у сфері формування культури демократії в країні та в будівництві та зміцненні демократичних інститутів", - зазначено в документі.

Кілька тижнів тому керівництво Співдружності офіційно попередило Мальдіви, що їх членство в організації може бути припинено. Приводом послужило скасування 60-річного мораторію на застосування смертної кари в липні 2016 року. Президент Абдулла Ямін підписав відповідний указ, незважаючи на протести правозахисників і західних країн.

Причиною скасування мораторію послужив смертний вирок, винесений 22-річному Хуссейну Хумаму Ахмеду, якого звинуватили в убивстві депутата парламенту від владної Прогресивної партії Мальдівів Афрашіма Алі. Незадовго до скасування мораторію до смерті було засуджено також 32-річного Ахмеда Мурата, який зарізав чотири роки тому адвоката Ахмеда Наджіба.

Співдружність Націй, раніше Британська Співдружність - добровільне міждержавне об'єднання суверенних держав, до якого входять Великобританія і багато її колишніх домініонів, колоній і протекторатів, а також Мозамбік, Руанда, Намібія і Камерун.

За весь час існування Співдружності з її складу виходили ПАР (1961-1994 роки), Фіджі (1987-1997, членство знову призупинено в 2009 році і відтоді не відновлювалося), Пакистан (1972-1989), Зімбабве (в 2003 році), Гамбія (в 2013 році).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram