ГоловнаСвіт

Парламент Туркменії забезпечив довічне правління президента Бердимухамедова

Тривалість президентського терміну в Туркменії збільшилася до 7 років.

Парламент Туркменії забезпечив довічне правління президента Бердимухамедова
Гурбангулы Бердымухамедов

Парламент Туркменії затвердив нову конституцію країни, яка скасовує вікове обмеження - 70 років - для обрання президентом. Таким чином діючий президент Гурбангули Бердимухамедов зможе залишатися при владі невизначений термін - як і його попередник, який безроздільно керував до смерті від серцевого нападу.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Бердимухамедов негайно підписав пакет поправок, внесених радою старійшин і слухняним йому парламентом.

У результаті також було збільшено тривалість президентського терміну - з п'яти років до семи.

Зараз Бердимухамедову 59 років і він є наймолодшим серед авторитарних лідерів країн Центральної Азії. Його нинішній термін закінчується в 2017-му.

"Вітаю з Конституцією, яка відповідає нашій епосі могутності та щастя", - сказав голова держави на зборах з приводу редагування основного закону.

Захід і правозахисники з часів правління Сапармурата Ніязова, який успадкував посаду з радянських років і десятиліття правив залізною рукою, називають Туркменію одним із найбільш ізольованих і нетерпимих до інакомислення держав.

Бердимухамедов очолив п'ятимільйонну країну після смерті Ніязова в грудні 2006-го і сфокусувався на диверсифікації маршрутів експорту природного газу, головного джерела доходу скарбниці.

Євросоюз бачить у Туркменії альтернативу постачання енергоносіїв з Росії, яка дозволила б послабити залежність від останньої. Переважно ісламська Туркменія межує з неспокійним Афганістаном, відтак загроза перетікання нестабільності звідти турбує Москву, Захід і Пекін, основного покупця туркменського газу.

Правозахисники нагадують про зобов'язання берегти права і свободи, взяті Туркменією при вступі до Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), і вимагають, щоб Захід не послаблював тиск на Ашхабад.

Падіння цін на нафту і газ ударило по туркменській економіці. На початку 2015 року Ашхабад девальвував національну валюту, манат, на 19% і, за даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), зіткнувся з бюджетним дефіцитом у 2015-2016 роках після багатьох років рясного профіциту.

Деякі старійшини, що виступали на раді, закликали президента скасувати збережені з часів Ніязова безкоштовні водопостачання, електрику і газ для населення, і мотивували це прагненням заощадити багатство країни для майбутніх поколінь. Бердимухамедов велів уряду подумати.

Нагадаємо, в травні 2015 року в столиці Туркменії встановили вкриту золотом статую Бердимухамедова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram