ГоловнаСвіт

Для вступу в НАТО Україні може знадобитися до десяти років, - Бжезинський-молодший

Це буде залежати від просування реформ у країні.

Для вступу в НАТО Україні може знадобитися до десяти років, - Бжезинський-молодший
Фото: фото Михаил Маркив

Реалізація курсу на приєднання до НАТО,  про який заявив Президент Петро Порошенко, може зайняти від чотирьох до десяти років, втім обов'язковим елементом при цьому є реалізація всіх намічених реформ.

Про це заявив старший науковий співробітник Атлантичної Ради (США) Ян Бжезинський, повідомляє Укрінформ.

"Насправді це складно спрогнозувати. Я думаю, мова може йти про період від 4 до 10 років. Це буде залежати від просування реформ в Україні", - зазначив експерт, відповідаючи на питання, скільки Україні потрібно часу для того, щоб стати повноправним членом Північноатлантичного альянсу.

На думку Бжезинського, якщо Україна прискорить процес своїх реформ, "її здатність відповідати необхідним стандартам НАТО, так само, як і ЄС, буде досягнута швидше". Якщо ж Україна буде рухатися повільно, це займе більше часу.

Водночас експерт зазначив, що майбутні перспективи України в ЄС не обов'язково повинні вимагати її членства в НАТО.

"Немає таких вимог, що щось повинно передувати іншому. Важливіше - це визначення готовності приєднатися до цих організацій", - зазначив Бжезинський.

Експерт визнав, що простіше спочатку отримати членство в Північноатлантичному альянсі, а потім в Євросоюзі, "оскільки приєднання до ЄС вимагає виконання дуже складного комплексу вимог, регуляційних реформ та інше". Членство в НАТО також отримати нелегко, "але воно базується на реальних зобов'язаннях і демократичних принципах, яких дотримується Україна".

Експерт висловив думку, що в процесі євроатлантичної інтеграції для України можуть виникнути складності технічного характеру, з питань військових стандартів, які можуть вимагати подальших реформ у військовій сфері.

Нагадаємо, в 2015 році Президент Петро Порошенко оцінив час, який потрібен Україні на підготовку до вступу в НАТО, на 6-7 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram