ГоловнаСвіт

Група "Першого грудня" закликала європейців остерігатися "втоми від України"

"Закликаємо всіх мислячих людей виступити супроти викликів самоізоляції, ксенофобії та популізму, які здатні розтерзати Європу".

Група "Першого грудня" закликала європейців остерігатися "втоми від України"
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Ініціативна групи європейських та українських політиків, філософів та інтелектуалів "Першого грудня" звернулася до Європейського Союзу із закликом остерігатися "втоми від України".

Про це йдеться на офіційному сайті групи.

"Навколо оптимістичних перспектив Європейського Союзу зійшлися хмари економічних труднощів і соціальної тривоги. На дорогах з’явилися сотні тисяч біженців з інших земель. Вибух терору підірвав спокій досі найбезпечніших місць. Колективні проблеми стали для багатьох дратівливим подразником", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що така "втома" від безперервного потоку загроз була очікуваною. Саме тому Європою почав ширитися політичний популізм "з його простими відповідями на складні питання". Ксенофобія і шовінізм, зокрема, подається як "захист від чужинців".

"Саме так зростає бажання сховатися від проблем, уникнути додаткової відповідальності, замкнутися у власній втомі. Це називається самоізоляцією", - відзначається у заяві.

"Розгорнута Росією війна проти України, окупація Криму, збройне втручання на Донбасі, десятки тисяч жертв, півтора мільйона внутрішніх біженців належать саме до тих проблем, від яких європейський обиватель хоче сховатися за власною втомою. Щоденні російські диверсії, провокації і шантаж перестали вражати частину європейського політикуму. Вони вже звикли до цієї війни. Рутина притупляє емпатію. Байдужість урівнює жертву та агресора. Але війна Росії проти України триває. Агресія продовжується", - підкреслюється у повідомленні.

Зазначається, що рішення "втомитися від України" і повернутися до звичного ведення справ з Кремлем виглядає правильним рішенням, однак це самообман.

"Цим зверненням ми, представники різних держав, закликаємо європейських політиків та громадськість знайти інтелектуальні і моральні сили, щоб не допустити так званої "втоми від України" і спокуси умиротворення російського агресора... Закликаємо всіх мислячих людей нашого спільного європейського простору виявити солідарність і знайти мужність, щоб виступити супроти викликів самоізоляції, ксенофобії та популізму, які здатні розтерзати Європу", - відзначається у повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні Рада ЄС продовжила на 6 місяців термін дії санкцій щодо російських чиновників і організацій, введених у 2014 році через агресію проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram