ГоловнаСвіт

Екс-президенту Бразилії пред'явлені звинувачення в корупції

Лула да Сілва називає справу проти нього політично мотивованою.

Екс-президенту Бразилії пред'явлені звинувачення в корупції
Лула да Силва
Фото: EPA/UPG

Екс-президенту Бразилії Луїсу Інасіу Лулі да Сілві і його дружині прокурори пред'явили звинувачення в корупції у скандальній справі про махінації в державній нафтовій компанії Petrobras.

Згідно з бразильськими законами, в найближчі дні суд повинен прийняти рішення про пред'явлення офіційних звинувачень, повідомляє ВВС.

Слідчі підозрюють подружжя в тому, що воно не задекларувало розкішний пентхаус у курортному місті Гуаружа і незаконно отримало 747,8 тис. доларів від будівельної компанії OAS.

Сам Лула називає справу проти нього політично мотивованою і заявляє, що ніколи не був власником цієї нерухомості.

Пентхаус побудувала будівельна компанія, яка виявилася втягнутою в корупційний скандал з Petrobras.

У травні генеральний прокурор Бразилії Родріго Жано попросив Верховний суд країни провести розслідування стосовно колишнього президента. Жано звинувачує Лулу в тому, що той зіграв основну роль в корупційному скандалі з Petrobas. На думку генпрокурора, зловживання не могли бути можливі без участі колишнього лідера країни.

Лула да Сілва займав посаду президента Бразилії два терміни поспіль, з 2003 по 2010 рік.

Нагадаємо, в листопаді 2015 року в Бразилії за підозрою в корупції в рамках справи про нафтовий гігант Petrobras були заарештовані голова фракції правлячої Партії трудящих Делсідіу Амарал(Delcídio do Amaral) і один з найбагатших людей країни, банкір Андре Естевес (Andre Esteves).

Скандал навколо Petrobras розгорівся в березні 2014 року і залишається в центрі уваги бразильців. Серед фігурантів справи - понад 60 політиків, в тому числі чинні та колишні парламентарі, партійні лідери та губернатори. Скандал торкнувся і президента Ділми Русеф. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, в компанії діяли корупційні схеми. Багато топ-менеджерів від імені компанії підписували договори і отримували за це комісійні. Засоби використовувалися потім для підкупу політиків і посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram