ГоловнаСвіт

У Бразилії затримали колишнього президента Лулу да Сілву

Політик став жертвою корупційного скандалу в Petrobras.

У Бразилії затримали колишнього президента Лулу да Сілву
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю поліція затримала колишнього президента Бразилії Луїса Інасіу Лулу да Сілву у справі про корупцію і відмивання грошей, а також у справі про фінансування кампаній і витрат владної Партії трудящих за рахунок незаконних доходів.

Як повідомляє Reuters, колишнього президента підозрюють в отриманні хабарів від компанії Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) у вигляді грошових виплат і нерухомості. "Колишній президент Лула, крім того що був лідером партії, відповідав за рішення про те, хто буде займати директорські посади в Petrobras і, врешті-решт, був очільником цих злочинів", - цитує видання заяву федеральної поліції Бразилії.

Затримання колишнього президента країни стало найбільшою подією в рамках розслідування корупційних схем у Petrobras.

Лула да Сілва очолював Бразилію в період між 2003 і 2010 роками. Його вважають одним з найпопулярніших лідерів країни в сучасній історії. Нинішній президент Ділма Руссеф є його протеже.

Нагадаємо, в листопаді в Бразилії за підозрою в корупції в рамках справи про нафтового гіганта Petrobras заарештували голову фракції владної Партії трудящих Делсідіу Амарала і одного з найбагатших людей країни, банкіра Андре Естевеса.

Скандал навколо Petrobras розгорівся в березні 2014 року і залишається в центрі уваги бразильців. Серед фігурантів справи - понад 60 політиків, у тому числі діючі та колишні парламентарі, партійні лідери та губернатори. Скандал торкнувся і президента Ділми Русеф. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, у компанії застосовувалися корупційні схеми. Кілька топ-менеджерів від імені компанії підписували договори і отримували за це комісійні. Кошти використовували потім для підкупу політиків і посадових осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram