ГоловнаСвіт

Світові санкції найбільше вдарили по фінансовому сектору Росії, - екс-міністр економіки

Решта можуть подіяти лише в перспективі, якщо будуть продовжені ще на деякий час.

Світові санкції найбільше вдарили по фінансовому сектору Росії, - екс-міністр економіки
Фото: investigator.org.ua

Найбільше по Росії вдарили санкції у фінансовому секторі, а також контрсанкції самої російської влади.

Про це в інтерв'ю LB.ua, яке вийде сьогодні, розповів екс-міністр економіки РФ Андрій Нечаєв.

«Де безумовно санкції далися взнаки достатньо швидко й активно - це фінансовий сектор. Для Росії практично закрився західний ринок капіталу. В результаті розплачуватися за зовнішніми боргами довелося з поточних доходів від експорту, що знизилися ще й через падіння цін на нафту, і резервів Центрального банку», - розповів Нечаєв.

За його словами, за цих умов Центральний банк РФ був змушений піти фактично з валютного ринку, відмовитися від таргетування курсу, перейти до "плаваючого" курсу рубля, що якоїсь миті спричинило дуже серйозну девальвацію рубля - на рівні близько 150%. «Зараз рубль, правда, зміцнився, в останні буквально кілька тижнів. Але все одно, порівняно з докризовим рівнем, ця девальвація приблизно на 100% з відповідними інфляційними наслідками і для рівня життя населення», - додав експерт.

У той же час щодо інших санкцій, то поки що там якихось серйозних наслідків немає. «Але вони можуть, щоправда, проявитися через якийсь час - якщо санкції продовжать. Я маю на увазі ті санкції, які стосуються заборони на експорт у Росію технологій геологорозвідки, окремих технологій нафтовидобутку. Оскільки це ключовий для російської економіки сектор. Там деякий час можна геологорозвідку не здійснювати або обходитися без сучасних технологій. Тому санкції поки що глобально цей сектор не зачеплять, але якщо їх продовжать надовго, то там теж можуть виникнути серйозні проблеми», - повідомив він.

При цьому торкаючись узагалі рівня життя росіян, Нечаєв зазначив, що «тут радше по російському населенню завдали удару так звані контрсанкції, а не власне санкції ЄС та інших країн».

Відповідаючи на запитання про те, наскільки Кремлю стане грошей, Нечаєв розповів, що через падіння економіки бюджет РФ уже зазнає труднощів і ситуація буде ускладнюватися. «Тому що вже зараз дефіцит бюджету покривається майже виключно за рахунок Резервного фонду. Якщо справи підуть і далі таким темпом, то, за різними оцінками, фонд буде вичерпано приблизно через рік. Залишиться ще Фонд національного добробуту - він узагалі-то створювався для фінансування пенсій у скрутній ситуації. Але, мабуть, і він «піде під ніж», - вважає екс-міністр економіки Андрій Нечаєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram