ГоловнаСвіт

Туркменія побудувала газопровід до Каспійського моря

770-кілометрова ділянка може стати частиною Транскаспійського газопроводу

Туркменія побудувала газопровід до Каспійського моря
Фото: expertpost.ru

Туркменістан в середу, 23 грудня, ввів в експлуатацію газопровід "Схід-Захід" протяжністю 773 кілометри, через який газ може перекачуватися з найбільших родовищ "Галкиниш" і "Довлетабад" на сході країни до узбережжя Каспійського моря.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Потужність труби - 30 млрд кубометрів на рік.

У майбутньому цей газопровід може стати частиною Транскаспійського газопроводу (ТКГП), який піде далі через дно моря в Азербайджан, а потім до Європи. Україна раніше заявляла про плани на отримання частини цього газу. Зокрема, 4 квітня 2012 року під час зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим тодішній прем'єр Микола Азаров заявив про готовність України вкласти 790 млн євро в будівництво ТКГП за умови підключення його до СПГ-терміналу у грузинському порту Кулеві. Звідти скраплений газ можна було б поставляти в Україну. У такому разі Україна могла б отримувати і туркменський, і азербайджанський газ.

Україна і Туркменістан кілька разів домовлялися про постачання газу, але наразі єдиний маршрут, яким туркменський газ може потрапити в Україну - це газотранспортна система Росії.

Нагадаємо, що 13 грудня у Туркменістані стартувало будівництво газопроводу Туркменістан-Афганістан-Пакистан-Індія (ТАПІ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram