ГоловнаЕкономікаБізнес

Зубков заявив про готовність України брати участь у будівництві газопроводу ТАПІ

Віце-прем'єр перебуває з візитом у Туркменістані

Зубков заявив про готовність України брати участь у будівництві газопроводу ТАПІ

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявляє, що Україна готова брати участь у будівництві газопроводу Туркменістан - Афганістан - Пакистан – Індія (ТАПІ). Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

"Україна готова до участі в реалізації проекту будівництва газопроводу Туркменістан - Афганістан - Пакистан - Індія. Наші промислові підприємства здатні постачати обладнання та комплектуючі для будівництва ... Україна готова постачати продукцію підприємств "Зорямашпроект" і НВО ім. Фрунзе для будівництва цього газопроводу. Ми готові постачати трубну продукцію, а також виконувати будівельно-монтажні роботи", - заявив Зубко під час зустрічі з віце-прем'єром Кабінету міністрів Туркменістану Ягшигельди Какаєвим у рамках робочої поїздки до Туркменістану.

За його словами, Україна також зацікавлена в імпортуванні з Туркменістану світлих нафтопродуктів, зокрема дизпалива, якість якого сьогодні відповідає європейським стандартам.

Зустріч відбулася напередодні церемонії відкриття будівництва газопроводу. Відкрив будівництво транснаціонального газопроводу ТАПІ президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов. У церемонії брали участь президент Афганістану Мохаммад Ашраф Гані, віце-президент Індії Мохаммад Хамід Ансарі, прем'єр-міністр Пакистану Мохамад Наваз Шаріф.

Протяжність газопроводу, відповідно до проекту, повинна становити 1735 км, з яких понад 700 припадатимуть на територію Афганістану. Після завершення будівництва газопроводу буде можливість щорічно здійснювати транспортування 33 млрд куб. м газу з Галкинишського родовища. Загальна вартість проекту - близько $30 млрд, при цьому кошти на проведення робіт виділили США й Азіатський банк розвитку. Очікують, що будівництво завершать до кінця грудня 2018 року.

Зубко очолив офіційну делегацію України до Туркменістану для участі у форумі "Peace, security and development", присвяченому 20-й річниці нейтралітету Туркменістану.

Як повідомляли раніше, будівництво туркменської ділянки трубопроводу ТАПІ триватиме 3 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram