ГоловнаСвіт

У США укладено перший після 40 років заборони контракт на експорт нафти

Американська компанія уклала контракт із нідерландською Vitol Group

У США укладено перший після 40 років заборони контракт на експорт нафти
Фото: livelife92.deviantart.com

Техаська Enterprise Products Partners LP стала першою американською компанією, що уклала контракт на експорт нафти після скасування чинної у США 40-річної заборони.

Про це повідомляється у прес-релізі компанії.

У перший тиждень січня Enterprise Products відвантажить 600 тис. барелів видобутої в Техасі нафти з терміналу у Х'юстоні.

За даними ЗМІ, компанія уклала контракт із нідерландською Vitol Group. Першу партію нафти планується доставити на нафтопереробний завод у Швейцарії, звідки паливо може транспортуватися в Північну Європу.

У повідомленні компанія зазначає, що зняття заборони на експорт нафти посприяє економічному зростанню і створенню робочих місць у США, а також підвищить енергетичну безпеку країни.

18 грудня президент США Барак Обама підписав проект бюджету США на 2016 фінансовий рік, що знімає введену понад 40 років тому заборону на експорт американської нафти.

Зняття ембарго домагалися республіканці і американські нафтові компанії, тоді як адміністрація Обами виступала проти цього рішення, наполягаючи на необхідності розвитку альтернативних джерел енергії. Ця суперечка стала однією з причин затягування узгодження повноцінного бюджету, який мали ухвалити ще до 1 жовтня, коли стартує фінансовий рік.

Прихильники скасування обмеження стверджували, що цей захід допоможе нафтовидобувникам. Також, на їхню думку, це посприяє тому, що союзники США зможуть знайти альтернативні Близькому Сходу і Росії місця закупівлі нафти.

Противники скасування заборони зазначали, що якщо експорт дозволять, то скоротиться кількість робочих місць у нафтопереробці і суднобудуванні. Зі свого боку, "зелені" вказували на те, що збільшення нафтовидобутку негативно позначиться на навколишньому середовищі.

Заборону на експорт американської сирої нафти ввели у 1975 році у відповідь на енергетичну кризу. Вона почалася у 1973 році після того, як всі арабські держави відмовилися постачати нафту країнам, які підтримали Ізраїль у війні Судного дня. У результаті за рік ціна на нафту зросла з $3 до $12 за барель.

Enterprise Products Partners L.P. є одним із найбільших північноамериканських постачальників енергоносіїв зі штаб-квартирою в Техасі. Загальна довжина трубопроводу компанії становить 82 тис. кілометрів.

Нагадаємо, 23 грудня ОПЕК заявив, що нафта коштуватиме $160 до 2040 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram