ГоловнаСвіт

Дружину президента Зімбабве запідозрили в захопленні влади в країні

Владна зімбабвійська партія висунула 91-річного Мугабе кандидатом у президенти на виборах 2018 року.

Дружину президента Зімбабве запідозрили в захопленні влади в країні
Грейс Мугабе
Фото: EPA/UPG

Дружина 91-річного президента Зімбабве Роберта Мугабе Грейс Мугабе змістила свого чоловіка з посади голови держави.

Про це заявив лідер опозиційної партії "Рух за демократичні зміни" Морган Цвангіраї, пише The Guardian.

За словами політика, в Зімбабве стався "палацовий переворот", у результаті якого влада опинилася в руках 50-річної Мугабе. Опозиціонер також зазначив, що дружина президента "охоче взялася за керівництво країною". "Ніхто в уряді не думає про вирішення національних проблем, оскільки кожен стурбований питанням, хто змінить цю втомлену людину (Роберта Мугабе - ред.) біля керма", - заявив Цвангіраї.

Видання зазначає, що останніми місяцями присутність Грейс Мугабе на політичній арені Зімбабве стає все більш помітною. Зокрема у грудні 2014 року вона зайняла одну з керівних посад у владній партії ЗАНУ-ПФ ("Зімбабвійський африканський національний союз - Патріотичний фронт").

22 листопада Грейс Мугабе заявила про намір купити чоловікові спеціальний інвалідний візок, щоб він продовжив управляти країною. Вона оголосила, що підтримуватиме правління голови держави, допоки він матиме сили говорити.

На початку лютого Роберт Мугабе впав зі сходів трибуни, виступаючи в аеропорту перед своїми прихильниками. ЗМІ повідомляли, що після цього інциденту роботи позбулися 30 охоронців, які не змогли запобігти його падінню.

Зараз Мугабе є найстарішим діючим президентом. У 2013 році він виграв чергові президентські вибори, і владна партія ЗАНУ-ПФ вже висунула його своїм кандидатом на наступні вибори, які мають відбутися 2018-го, коли йому буде 94 роки. Крім того, президент Зімбабве є головою Африканського союзу, що об'єднує 54 країни.

Нагадаємо, 2014 року повідомляли, що Зімбабве визнало Крим частиною Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram