ГоловнаСвіт

Уряд Франції вніс у парламент законопроект "Про захист нації"

Влада Франції продовжує посилювати заходи безпеки після паризьких терактів.

Уряд Франції вніс у парламент законопроект "Про захист нації"
Мануэль Вальс
Фото: islamenfrance.fr

Уряд Франції виносить на розгляд парламенту проект закону "Про захист нації".

Про це заявив у середу на прес-конференції за підсумками засідання ради міністрів голова кабінету Мануель Вальс, повідомляє  euronews.

Законопроект передбачає внесення до конституції Франції статті про можливість введення надзвичайного стану, а також позбавлення французького громадянства власників двох паспортів, засуджених у справах про тероризм.

При цьому день тому міністр юстиції Франції Крістіан Тубіра розповіла, що останній захід уряд спершу вирішив прибрати із законопроекту, але в середу він знову фігурував у тексті.

"Це жорстка санкція, яку держава має повне право застосувати до того, хто пішов на найвищу зраду. Убивати наосліп співвітчизників в ім'я ідеології - це висловити цілковите, остаточне і безповоротне заперечення принципу жити разом у суспільстві незалежно від національності і релігії", - пояснив цей крок Мануель Вальс.

Повторна поява в тексті положення про позбавлення громадянства отримала гаряче схвалення правих і різку критику лівих, які нагадали, що ініціатором цього заходу виступив ультраправий "Національний фронт" Марін Ле Пен.

Вищий адміністративний суд Франції висловився на підтримку проекту закону. Міністр юстиції, однак, зазначила, що законопроект створить "фундаментальні проблеми для права на громадянство на підставі народження".

Дебати з приводу поданого законопроекту почнуться в Національних зборах 3 лютого. Будь-яка поправка до конституції має бути схвалена трьома п'ятими голосів обома палатами парламенту Франції або за підсумками референдуму.

Тим часом напередодні різдвяних свят у Франції посилено заходи безпеки в церквах.

Після серії кривавих терактів, скоєних у Парижі 13 листопада, влада Франції побоюється нових нападів екстремістів і вживає заходів для того, щоб не допустити їх. Зокрема в країні до 20 лютого діятиме режим надзвичайного стану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram