ГоловнаСвіт

Екс-президент Словенії став кандидатом у генсеки ООН

Наступним керівником міжнародної організації повинен стати представник Східної Європи

Екс-президент Словенії став кандидатом у генсеки ООН
Данило Тюрк
Фото: http://ovesti.ru

Уряд Словенії в середу висунув колишнього президента Данила Тюрка кандидатом на посаду генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй.

Повідомляє про це агентство Рейтер.

Як наголошується, нинішній генсек Пан Гі Мун, колишній південнокорейський міністр закордонних справ, має піти у відставку в кінці 2016 року після двох п'ятирічних термінів.

Наступним керівником міжнародної організації, за принципом ротації між регіонами, повинен стати представник Східної Європи.

Минулого тижня президенти Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН почав шукати заміну Пан Гі Муну.

Представники ООН сподіваються, що список кандидатів буде складений до березня 2016 року. Тюрк є третім кандидатом на пост генсека після колишнього президента Генеральної Асамблеї ООН Срджана Керима з Македонії та міністра закордонних справ Хорватії Весни Пушича.

Данило Тюрк народився в 1952 році в словенському місті Марибор. У 1975 році захистив диплом юриста в Університеті Любляни. У 1984 році почав роботу в системі ООН - в комісії з прав людини. Після розпаду Югославії з 1992 по 2000 рік Тюрк був представником Словенії в ООН.

Нинішній кандидат на посаду генсека ООН був президентом Словенії з 2007 по 2012 рік і генеральним секретарем ООН з політичних питань з 2000 по 2005 рік.

До цього він був представником Словенії в ООН, головував в Раді Безпеки в серпні 1998 року і листопаді 1999 року.

Словенія оголосила про свою незалежність від колишньої Югославії в 1991 році і вступила в Європейський Союз і НАТО у 2004 році. 2007 року вона стала першою колишньою комуністичною державою, яка перейшла на євро.

Нагадаємо, в травні генсек ООН Пан Гі Мун пообіцяв президентові Петру Порошенку відкрити офіс зі сприяння в імплементації мінських домовленостей і посилити свою присутність в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram