ГоловнаСвіт

Сирійська опозиція відкинула пропозиції РФ щодо розв'язання кризи в Сирії

Росія розробила власний документ зі врегулювання сирійського конфлікту

Сирійська опозиція відкинула пропозиції РФ щодо розв'язання кризи в Сирії
Сирия

Представники Національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил (НКСРОС) відхилили пропозиції Росії щодо врегулювання сирійського конфлікту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

На думку представників НКСРОС, Москва домагається маргіналізації інакомислення в Сирії, а також намагається зберегти за Башаром Асадом пост президента.

З проекту документа з російськими пропозиціями щодо врегулювання кризи в Сирії, який опинився в розпорядженні Рейтер, випливає, що Москва хоче, щоб сирійський уряд і опозиція домовилися про запуск процесу конституційних реформ в термін до 18 місяців, а також погодили проведення подальших президентських виборів.

Як зазначає агентство, Росія, яка разом з Іраном є головним союзником сирійського лідера, заперечувала підготовку будь-яких документів щодо врегулювання сирійської кризи до початку міжнародних переговорів у Відні цього тижня.

Документ, отриманий агентством, не виключає участі Асада у дострокових президентських виборах, без чого, на думку його супротивників, мир у Сирії не можливий.

"Сирійський народ ніколи не приймав диктатуру Асада, і ніколи не прийме її в новій або зміненій формі", - заявив Монзер Акбік, представник підтримуваної заходом НКСРОС. За його словами, росіяни намагаються розіграти ту саму карту, що й на переговорах у Женеві, які завершилися провалом.

Конференція Женева-II, тривала з 22 по 31 січня 2014 року, не принесла будь-яких відчутних зрушень у вирішенні сирійської кризи, що триває з березня 2011 року. Міжнародна конференція зібрала понад 30 учасників, в тому числі голів МЗС РФ і Держдепу США, які підтвердили, що вирішення сирійської кризи може бути тільки політичним. Вперше на конференції були представлені обидві сторони сирійського конфлікту: делегація сирійського керівництва на чолі з Валідом Муаллімом, міністром закордонних справ Сирійської арабської республіки (САР), й Ахмедом Джарбою, лідером Національної коаліції сирійських опозиційних і революційних сил (НКСОРС), яку захід оголосив єдиним законним представником сирійського народу.

Делегації зуміли обговорити лише питання, що стосуються надання гуманітарної допомоги населенню, що знаходиться в районах, заблокованих унаслідок бойових дій, обміну полоненими і дій терористів у сирійському протистоянні. При цьому переговори велися через посередника - Лахдара Брахімі, спецпредставника ООН і ЛАД з сирійської проблеми. Проте конкретних результатів досягнуто не було.

Хаді аль-Бахра (Hadi al-Bahra), член політичного комітету НКСРОС, відкинув ідею проведення виборів за чинною системою. "Як можуть вибори бути справедливими, коли громадяни всередині Сирії бояться помсти з боку служб безпеки режиму?" - зазначив він.

Член коаліції Мішель Кіло (Michel Kilo) вважає, що реальною метою Москви є збереження у владі Асада і його державного апарату. "Ми не проти виборів, ми демократи. Але не може бути такого, щоб ми мусили приймати президента, який є злочинцем, що зруйнував країну. У чому логіка такої ідеї?".

За його словами, якщо росіяни зможуть проштовхнути свою ідею на наступних віденських переговорах і їм вдасться переконати інші країни у правильності своїх пропозицій, то це обернеться катастрофою для Сирії. Він також підкреслив, що будь-які пропозиції щодо Сирії слід узгоджувати з сирійським народом, а не нав'язувати ззовні.

"Є сотні, тисячі озброєних людей у Сирії, і вони хочуть протистояти росіянам та всім іншим, якщо ті не дадуть їм прав як народу", - додав Кіло.

Раніше США, їхні союзники у країнах Перської затоки і Туреччина також вимагали, щоб Асад пішов з поста президента. При цьому на початку жовтня Асад допустив можливість своєї відставки з поста президента Сирії.

Національна коаліція сирійських революційних і опозиційних сил (НКСРОС), що представляє різні опозиційні групи, була створена у листопаді 2012 року як спроба об'єднати опозиційні сили Сирії. Об'єднану опозицію визнали легітимним представником сирійського народу США і країни Євросоюзу, а потім і ООН. Разом з тим, деякі ісламістські угруповання в Сирії, у тому числі терористична організація "Фронт Аль-Нусра", виступають проти НКСРОС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram