ГоловнаСвіт

Керрі заявив про готовність США прийняти до 100 тис. біженців

Кількість нелегалів із близькосхідних та африканських країн в ЄС від початку року перевищила 378 тис. осіб.

Керрі заявив про готовність США прийняти до 100 тис. біженців
Джон Керри
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі підтримав ідею збільшення числа біженців, яких Вашингтон зможе прийняти в наступному фінансовому році.

Як повідомляє The New York Times, підсумкова цифра може сягнути 100 000 осіб.

"Ми віддані ідеї збільшення числа біженців, яких ми можемо прийняти, - заявив глава Держдепу за підсумками зустрічі з законодавцями, - і наразі ми визначаємо точну кількість таких переселенців, беручи до уваги кризу в Сирії і Європі".

За даними видання, за закритими дверима Керрі говорив про можливу видачу 100 000 віз для вимушених мігрантів, однак це рішення ще не остаточне.

У 2015 фінансовому році, який закінчується 30 вересня, влада США може видати тільки 70 тис. віз для біженців. The New York Times зазначає, що адміністрація Обами просила законодавців збільшити цей ліміт у наступному фінансовому році ще на п'ять тисяч. Однак після початку кризи в Європі у справу втрутився Держдеп з більш вагомими пропозиціями.

NYT підкреслює, що навіть у разі ухвалення цієї пропозиції, вона не вирішить всієї ситуації, і не всі з 30 тис. "додаткових" біженців будуть сирійцями.

Станом на сьогодні понад два мільйони сирійських біженців перебувають у Єгипті, Іраку, Йорданії та Лівані, ще 1,9 млн осіб - у Туреччині. Понад 348 тис. сирійців звернулися з проханням про надання притулку в європейські країни, повідомляється на сайті Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Тим часом багаті країни близькосхідного регіону - Саудівська Аравія і ОАЕ - часто критикують за небажання розгорнути широку кампанію з допуску біженців на свою територію.

За даними ООН, кількість жителів близькосхідних та африканських країн, які нелегально перебралися до Євросоюзу, від початку року перевищила 378 тис. осіб. Згідно з прогнозом, очікуваний потік біженців до Європи з півдня в найближчі два роки становитиме як мінімум 850 тис. осіб. Передбачається, що основна частина мігрантів осяде в Німеччині.

Потік біженців із Сирії викликаний громадянською війною, яка почалася у березні 2011 року. Жертвами конфлікту стали понад 230 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram