ГоловнаСвіт

Більшість китайців підтримують смертну кару за корупцію

Влада КНР скасувала смертну кару як покарання за низку економічних злочинів

Більшість китайців підтримують смертну кару за корупцію
архив

Більшість громадян Китаю підтримують застосування смертної кари як покарання за корупцію.

Про це повідомляє китайське видання China Daily з посиланням на результати опитування, проведеного соціологічним центром China Youth Daily.

Згідно з опитуванням, 73,2% респондентів із 2105 опитаних вважають, що корупціонерів і казнокрадів слід засуджувати до смертної кари.

Проект поправок до Кримінального кодексу Китайської Народної Республіки, внесений на розгляд у постійний комітет Всекитайських зборів народних представників у першому читанні, переглянув деякі антикорупційні статті, включаючи розтрату і розкрадання, а також хабарництво. Проект поправок передбачає також скасування смертної кари ще за дев'ять видів злочинів. Попередній проект поправок уже пом'якшив покарання для 13 статей.

Читайте: Влада КНР заборонила влаштовувати приватні клуби в парках і історичних будівлях

Більшість злочинів, за які влада КНР скасувала смертну кару, - економічні і не становлять великої шкоди суспільству.

За словами професора Юридичної школи Пекінського університету Че Хао, скасування смертної кари не тільки питання права, а й політики. Крім того, зазначив він, враховуючи широку підтримку населенням смертної кари за корупцію, було б розсудливо зберегти її. При цьому він наголосив, що Китай, швидше за все, відмовиться від смертної кари, якщо країна приєднається до міжнародних організацій, які виступають проти такого покарання.

Нагадаємо, голова КНР Сі Цзіньпін оголосив про початок кампанії боротьби з корупцією після приходу до влади в листопаді 2012 року. В рамках кампанії до страти з відтермінуванням засудили кількох високих урядових чиновників.

Зазначимо, що в КНР вирок "страта з відтермінуванням", як правило, означає довічне ув'язнення - за умови, що засуджений демонструватиме зразкову поведінку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram