ГоловнаСвіт

США почали обмежувати наукове співробітництво з Росією

Більшість американо-російських дослідницьких проектів зараз знаходиться під загрозою

США почали обмежувати наукове співробітництво з Росією
Фото: www.tatar-inform.ru

Низка американських учених відмовилася від участі в майбутніх конференціях в Росії, повідомляє видання ScienceInsider.

Причиною відмов є урядова вказівка вченим з державних відомств США припинити візити до Росії. Керівництво НАСА та Міністерство енергетики Сполучених Штатів (DOE) ще в квітні заявили, що вони заборонять своїм співробітникам більшість відвідувань Росії. "Існує певний дипломатичний тиск і закулісний пресинг", - розповів фізик Дейл Мід із Прінстонської лабораторії фізики плазми, що підпорядковується Міністерству енергетики.

Низка вчених з DOE, що збиралися на конференцію Міжнародного агентства з атомної енергії, яка має відбутися в Санкт-Петербурзі в жовтні, запросили дозвіл на поїздку, але наразі не отримали жодної відповіді. "Немає єдиної політики, якої дотримувалися б усі відомства. Кожна зустріч розглядається незалежно, кожен вид наукового співробітництва розглядається окремо", - зазначила Рита Гюнтер, координатор програм Національної академії наук США.

Суперечливі сигнали з міністерства енергетики збивають дослідників з пантелику. "Це найбільше річне зібрання з керованого термоядерного синтезу. Особливо зараз, коли проект Міжнародного експериментального термоядерного реактора (ITER) знаходиться на такому важливому етапі, багато хто хоче брати участь у зустрічі", - говорить Мід. Фізик вважає іронічним той факт, що співпраця в рамках ITER виросла зі спроб у 1980-і роки налагодити наукові зв'язки між Радянським Союзом і країнами Заходу. "Однією з початкових цілей проектів було використання наукових досліджень з тим, щоб зменшити напруженість під час холодної війни", - зазначає Мід.

Більшість американо-російських дослідницьких проектів зараз знаходиться під загрозою. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень, яке працює у структурі Міністерства торгівлі США, минулого місяця отримало дозвіл від Ради національної безпеки на спільне російсько-американське науково-дослідне плавання для збору зразків в Беринговій протоці, яке проводиться в рамках масштабного проекту "Русалка" (російсько-американський довготривалий моніторинг Арктики).

Одна з можливих загроз цьому проекту - те, що його почали під егідою двосторонньої президентської комісії. "У відповідь на незаконне втручання Росії у справи України низку дослідницьких проектів "відкладено", - прокоментував виданню ситуацію, що склалася, представник Державного департаменту США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram