ГоловнаСвіт

Учені навчилися робити безболісні уколи за допомогою лазера

За словами творців пристрою, під час процедури людина відчуває "подих вітерцю".

Учені навчилися робити безболісні уколи за допомогою лазера

Група вчених з Південної Кореї оголосила про створення лазерного "шприца", який не завдає болю пацієнтові. 

Група вчених із Сеульського національного університету в Південній Кореї на чолі з професором механічної та аерокосмічної інженерії Джеком Ехом оголосила про створення лазерного "шприца", який не завдає болю пацієнтові.

Апарат викидає мікроскопічний струмінь ліків, які проникають під шкіру. За словами творців пристрою, людина при цьому відчуває "подих вітерцю".

Ключовим компонентом системи є лазер, імпульс якого випаровує робочу рідину (в даному випадку воду). Імпульс триває всього 250 мілісекунд. Бульбашка пари, що утворюється, тисне на мембрану, розділяє робочу рідину і ліки. Порція останнього, проходячи через мініатюрний отвір, формує мікроскопічний струмінь, і проходить під шкіру. Діаметр утворюваного потоку не перевищує 150 мікрометрів, а швидкість подачі ліків може сягати 30 метрів на секунду.

Тиск струменя такий, що він легко долає межу міцності шкіри, тому рідина входить на потрібну глибину, ліки не розхлюпуються.

Корейці протестували свій винахід на шкірі морських свинок і показали, що глибина проникнення мініатюрного реактивного потоку доходить до семи міліметрів. При цьому "укол" не залишає на шкірі ніяких механічних пошкоджень.

Учені дійшли висновку, що нова технологія дозволить безболісно робити ін'єкції ліків - настільки мала товщина струменя і час впливу. Крім того, в більшості випадків медикам достатньо ввести ліки під шар епідермісу, тобто на глибину близько 500 мікрометрів. У ньому немає нервових закінчень, а отже, ніяких хворобливих відчуттів бути не може.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram