ГоловнаСвіт

Учені навчилися вирощувати кістки з риб'ячої луски

Відкриття японських дослідників можуть широко застосовувати в медичній практиці.

Учені навчилися вирощувати кістки з риб'ячої луски
Фото: "Фокус"

Фахівці з Токійського технологічного інституту розробили метод вирощування штучних кісток із колагену риб'ячої луски.

В основі кісткової тканини, яку вирощують учені, - колаген I типу, його екстрагують із луски тілапії. Автори дослідження вважають, що риб'яча луска є ідеальною сировиною для виділення колагену, адже не містить жиру, практично є чистим колагеном, який після закінчення процедури екстракції абсолютно позбувається характерного запаху риби.

Екстрагований із риб'ячої луски колаген формує волокнисті мембрани з кроком між волокнами в 67 нанометрів, що відповідає періодичності структури людського колагену.

Технологія дозволяє вирощувати штучну кісткову тканину за три місяці, що значно швидше, ніж подібна процедура з виділення колагену зі шкіри свиней, яка займає близько півроку. Ба більше, використання колагену луски для формування кісткової тканини дозволяє отримати матеріал, що якісно перевершує субстанцію, отриману зі свинячого колагену. Він міцніший, швидше трансформується в кісткову тканину під час імплантації в дефекти кісток і, врешті, його використання виключає ризик зараження пацієнтів вірусами ссавців, якими потенційно інфіковано матеріал, який виділяють з організму свиней.

За словами авторів, однією з головних цілей їх дослідження є розробка методів використання колагену риб'ячої луски для відновлення дефектів кісткової тканини, що формуються внаслідок видалення пухлин у літніх людей, кістки яких вже втратили здатність до самостійного відновлення. Однак бувають випадки, коли трансплантації кісткової тканини потребують і молоді люди, які втратили значні фрагменти кісток унаслідок серйозних травм. Тому в кісткової тканини з риб'ячої луски є серйозні перспективи в медичній практиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram