ГоловнаСвіт

Велику китайську стіну збільшили удвічі

Нині лише 8,2% від загальної довжини споруди зберігає свій первозданний вигляд.

Велику китайську стіну збільшили удвічі
Великая китайская стена
Фото: news.zn.ua

Будівництво Великої китайської стіни почалося в V-III століттях до нової ери. Раніше археології обмірювали лише ті ділянки Великої стіни, які були зведені за правління династії Мін (1368-1644).

Стіна ніколи не була єдиною оборонною спорудою - її будували в різних частинах країни, за панування різних династій і з різною метою.

Велика китайська стіна виявилася набагато довшою, ніж було узвичаєно вважати - за останніми даними, її довжина становить не 8,85 тисячі, а 21,196 тисячі кілометрів, повідомляють місцеві ЗМІ.

Згідно з результатами дослідження, яке розпочала Державна адміністрація у справах культурної спадщини ще 2007 року, загальна довжина споруди понад удвічі перевищує відомі раніше дані. Річ у тому, що раніше археології заміряли лише ті ділянки Великої стіни, які були побудовані за династії Мін (1368-1644). Їхня загальна довжина становить 8,85 тисячі кілометрів.

У рамках останнього масштабного дослідження археологи вивчили майже 44 тисячі ділянок стіни та її форпостів, створених у різні періоди китайської історії. Загалом їм удалося виявити 21 тисячу 196,18 кілометра споруд, причому від деяких фрагментів залишився лише фундамент.

За останніми даними, нині лише 8,2% від загальної довжини стіни, спорудженої за панування династії Мін, зберегло свій первозданний вигляд, тоді як понад 74% зазнали серйозних пошкоджень.

Велика китайська стіна є одним із головних символів Піднебесної. Її будівництво почалося в період Воюючих царств у V-III століттях до нової ери. Попри хибні твердження, стіна ніколи не була цілісною оборонною спорудою - її будували в різних частинах країни, за різних династій, із різною метою.

Із 1987 року Велику китайську стіну внесено до Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram