ГоловнаСвіт

Японська влада приховала дані про розповсюдження випромінювання

Уряд вибачився у жертв катастрофи.

Японська влада приховала дані про розповсюдження випромінювання
архивное фото

Кабінет міністрів Японії заявив у вівторок, що влада Японії розкрила дані США про розповсюдження випромінювання зі зруйнованої АЕС "Фукусіма-1" занадто пізно, внаслідок чого деякі евакуйовані бігли в тому самому напрямку, що й радіоактивні викиди.

Про це повідомляє Reuters 19-го червня.

Нагадаємо, 11-го березня 2011 року землетрус і цунамі зруйнували АЕС "Фукусіма-1" на півночі від Токіо, спричинивши вибухи й обвали. Майже 160 тисяч осіб були змушені залишити територію, яка постраждала в результаті ядерної катастрофи.

Японські ЗМІ днями повідомили, що американські військові літаки збирали дані за рівнем радіації 17-19 березня в 45-кілометровому радіусі і виявили, що люди, які проживають в 25 км на північний захід від заводу, піддавалися допустимому на рік рівню радіації протягом восьми годин. МЗС Японії передало інформацію про розповсюдження радіації Агентству з ядерної та промислової безпеки (NISA), а також Міністерству науки і техніки, але жодне з відомств не передало її прем'єр-міністру, який здійснював нагляд за евакуацією. Новина про те, що NISA і Міністерство науки і техніки приховали інформацію, зібрану американським військовим літаком, призвела до подальшої ескалації недовіри японської громадськості до атомної енергетики.

"Дуже прикро, що цією інформацією не поділилися і не використовували її належним чином в уряді, і в мене немає слів, щоб вибачитися, особливо у жертв стихійного лиха", - заявив міністр торгівлі, економіки і промисловості Японії Юкіо Едано на прес-конференції.

Уряд раніше зізнався, що йому не вдалося швидко розкрити дані, які вказують напрям розповсюдження радіації, через поганий внутрішній зв'язок. В результаті, тисячі втікали в тому самому напрямку, в якому дрейфував потік радіації.

Дві групи експертів, одна з яких призначена виконавчою владою, а інша парламентом, підіб'ють підсумки розслідування причин кризи навколо "Фукусіми". Едано відмовився коментувати, чи будуть урядовці звільнені або покарані іншим чином після доповідей експертних груп.

Всі 50 реакторів Японії після катастрофи були відключені для перевірки безпеки та технічного обслуговування. Але, незважаючи на протести громадськості, уряд у суботу схвалив відновлення роботи двох ядерних реакторів електростанції в місті Оі, щоб запобігти енергетичній кризі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram