ГоловнаСуспільствоЖиття

​Юрчишин: Те, що люди побігли в телеграм-канали, показує, що Єдиний марафон неефективний

Новий голова комітету Ради з питань свободи слова запропонує сценарії оптимізації інформаційної політики держави.

​Юрчишин: Те, що люди побігли в телеграм-канали, показує, що Єдиний марафон неефективний
Фото: Львівський медіафорум

Новопризначений голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин хотів би вдосконалити Єдиний марафон.

Про це він розповів нардеп в ефірі Radio NV.

"Марафон насправді був чудовим рішенням, я повністю погоджуюся з президентом. Він відіграв на початках повномасштабного вторгнення дуже важливий елемент у формуванні нашої стійкості. Не було офіційних каналів, які продукували, хай у м’якому вигляді, російську пропаганду. Не було олігархічних каналів, які подавали інформацію, так, як вигідно їхнім власникам", - сказав Юрчишин.

При цьому він знову зауважив, що зараз стоїть питання ефективності чи неефективності телемарафону.

"Чи ми маємо зараз якісь інші рішення, як не допустити повернення „не все так однозначно“? Поки ні. Держава такого рішення не має. Тому Єдиний марафон цю функцію виконує. Чи він виконує функцію якісного донесення інформації до наших глядачів і виборців? На мою думку, теж ні. Зрештою те, що люди побігли в телеграм-канали, показує, що ні. Тому потрібно працювати", - пояснив він.

Юрчишин висловив сумнів, що у його Комітету  буде можливість повпливати на телемарафон, але запевнив, що він запропонує сценарії оптимізації інформаційної політики держави.

Нардеп навів приклад питання акредитації українських і закордонних журналістів на фронті, яке часто є незрозумілим, і яке комітет обговорюватиме з Міністерством оборони і з відповідними відомствами.

Юрчишин додав, що Комітет має запропонувати рішення, як зробити Марафон ефективнішим, або "гарантувати непроникнення російської пропаганди на телевізор", якщо телемарафону не буде.

"Я повністю підтримую те, що він відіграв дуже позитивну роль. І зараз потрібно подумати, як цю роль можна переосмислити, щоб він і далі відіграв настільки ж позитивну роль. Але я розумію і тих, хто критикує, нарікає на те, що це певною мірою обмеження свободи слова і цензура", -  підсумував він.

Що таке єдиний телемарафон

  • "Єдині новини "  - це загальноукраїнський інформаційний телемарафон, запущений 24 лютого 2022 року для інформування населення щодо ситуації в Україні від початку російського вторгнення в Україну.
  • Контент виробляють суспільний мовник Національна суспільна телерадіокомпанія України, три приватні медіахолдинги "1+1 Media", "Starlight Media" та "Inter Media Group", а також телеканал "Рада", що належить Верховній Раді України. Кожна компанія веде мовлення проміжком часу 6 годин (до 2 травня 2022 року проміжком у 5 годин), варта змінюється о 0:00, 6:00, 12:00 та 18:00. З 24 лютого по 21 липня 2022 року виробником телемарафону була також "Медіа Група Україна", а слоти змінювалися о 3:00, 9:00, 15:00 та 21:00.
  • З 8 листопада до виробництва телемарафону знов доєдналися колишні медійники "Медіа Група Україна" - "Ми - Україна".
  • Понад 60% журналістів вважають однією із форм цензури єдиний телемарафон, але вказують, що він має продовжуватись до тих пір, поки триватиме активна фаза війни.
  • За даними опитувань, 50% українців не дивляться національний телемарафон, 13% – дивляться регулярно, 37% – час від часу. 14% опитаних серед тих, хто регулярно / час від часу дивиться телемарафон, повністю довіряють інформації в ефірах телемарафону, 57% – скоріше довіряють, 14% – скоріше не довіряють, 3% – цілком не довіряють, 12% – не змогли визначитися з відповіддю.  21% опитаних вважають, що трансляцію телемарафону потрібно скасовувати, 20% – скоріше скасовувати, 24% – скоріше не скасовувати, 14% – не потрібно скасовувати, 21% – не змогли визначитися з відповіддю.
  • В ОП не бачать причин закривати "Єдині новини". Там наголосили, що на сьогодні є "багато є можливостей, майданчиків та інструментів" для висвітлення різних точок зору. Тим більше, що держава витратить на нього 1,7 млрд грн. Більшість коштів отримають канали олігархів, які переклали фінансування своїх медіа на держбюджет.
  • Щоправда, у вересні в ОП заявляли, що єдиний телемарафон переформатують.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram