ГоловнаСуспільствоПодії

НАБУ оголосило в розшук нардепа Дубневича. Він заявив, що лежить у лікарні (доповнено)

Він не прийшов до бюро для отримання підозри. 

НАБУ оголосило в розшук нардепа Дубневича. Він заявив, що лежить у лікарні (доповнено)
Фото: Макс Требухов

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук народного депутата Ярослава Дубневича, що підозрюється в організації схеми розкрадання газу на ТЕЦ.

Дубневич не прибув до Національного антикорупційного бюро для повідомлення йому про підозру, тож вповноважений прокурор САП оголосив його в розшук. Про це повідомили в пресслужбі НАБУ.

"Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України", –  йдеться у повідомленні.

Доповнення. Центр протидії корупції повідомив, що розшукуваний Дубневич "знайшовся" і заявив, що лежить в українській лікарні. Він вийшов на відеозв'язок у засіданні по справі щодо привласнення 93 млн гривень Укрзалізниці, де він є обвинуваченим.

"Депутат заявив, що зараз у лікарні на території України, але повідомити точне місце перебування не захотів", – повідомили в ЦПК.

Дубневич є шостим підозрюваним у справі про розкрадання газу. Підозру йому оголосили лише 10 жовтня, в той час як інші фігуранти отримали їх в 2018 (за епізодом про розкрадання газу на 1,4 млрд гривень) та в 2020 (за епізодом про розкрадання на 729,8 млн).

"За версією слідства, впродовж 2013-2017 років народний депутат України організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,1 млрд грн", – пояснили в бюро.

Під його контролем підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Заради здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, "пільговий" газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП "Енергоринок" за ринковою ціною.

Прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг на підставі поданих вказаними ТЕЦ документів та обґрунтувань).

Фото: НАБУ

НАБУ оцінило надприбутки у понад 3,5 млрд грн. Дубневич, як стверджує слідство, у 2013-2018 організував відмивання частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн. Для цього він перевів їх на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах. Кошти змішувалися та маскувалися і потім поверталися в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні. 

Дубневич також є обвинуваченим у справі НАБУ і САП щодо заволодіння 93 млн грн "Укрзалізниці". Справу про розкрадання газу НАБУ характеризує як одну з найскладніших у сфері економіки. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram