ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Спека, море, олінклюзив. Де і як українцям можна відпочити за кордоном

З 15 червня в Україні чинний режим адаптивного карантину – це означає, що частково до роботи повернулися заклади громадського харчування (ті з них, що пережили посилений карантин), спортивні клуби, громадський транспорт. Очікувано постало питання відпочинку. Переповнені міські пляжі Києва, де (вкотре) знайшли кишкову паличку, й Одеса, яка цьогоріч, мабуть, поб’є всі рекорди за кількістю туристів, приваблюють далеко не всіх.

LB.ua розповідає, які правила діють на кордоні, коли встановлювати додаток “Дій вдома” і де здавати ПЛР-тест, щоб таки вилетіти у відпустку за межі України.

Дезінфекція в міжнародному аеропорту Есенбога , Анкара, Туреччина, 01 червня 2020
Фото: EPA/UPG
Дезінфекція в міжнародному аеропорту Есенбога , Анкара, Туреччина, 01 червня 2020

Дезінфікують усе

Дмитро – власник туристичного агентства Damax Travel в Одесі і один з тих, хто цьогоріч відпочивав у Туреччині. Країна, за його словами, готова приймати туристів, і особливих карантинних обмежень гості країни не відчувають. Дмитро вилітав до Анталії з Одеси, довідок про ПЛР-тестування на коронавірус не вимагали, головне – щоб пасажири були в масках.

– Реєстрація на рейс проходить як раніше, без особливих змін. Дьюті-фрі працює, обмежень на кількість людей у магазинах немає. У літаку всі місця заповнені, ніхто окремо не сидить, але пасажири в масках, – розповідає Дмитро. – Також був нюанс, що з трьох людей, які сидять в одному ряду, воду може пити тільки один, щоб маски всі одночасно не знімали, їжу не подавали.

В міжнародному аеропорту Есенбога, Анкара, Туреччина,
Фото: EPA/UPG
В міжнародному аеропорту Есенбога, Анкара, Туреччина,

В Анталії, розповідає Дмитро, вимірюють температуру інфрачервоні камери, які розміщені на території аеропорту: “Так, як у нас, ніхто температуру не міряє, ти спокійно проходиш паспортний контроль, і якщо камера помічає підвищену температуру, вас просто відводять убік. Оскільки вони невидимі для ока, то весь механізм звичайній людині дуже важко зрозуміти”. Ще раз міряють температуру перед входом до готелю. 

Офіцер безпеки дивиться на екран сканування температур пасажирів в аеропорту Стамбула, 01 червня 2020 року
Фото: EPA/UPG
Офіцер безпеки дивиться на екран сканування температур пасажирів в аеропорту Стамбула, 01 червня 2020 року

– Перед тим, як потрапите на ресепшн, у вас забирають валізи і дезінфікують їх. Потім до вас підходить людина, яка заповнює анкети про поселення і віддає ключ від номера, – каже чоловік. – Фактично стало набагато зручніше, бо за тебе все роблять. Номери дезінфікують окремо, всюди є наліпки про те, що було прибирання. На пляжах рушники запаковані в пластикові пакети, а лежаки після кожного, хто встає, обробляють окремо.

Формат олінклюзив залишився, але тепер їжу туристам кладуть в тарілку офіціанти. Обмежень на кількість їжі, каже Дмитро, немає – “скільки хочеш, стільки й дадуть”. Відкриті басейни, за попереднім записом – спа, дитячі кімнати і спортзали: “Краще за Туреччину, як на мене, до прийому туристів не готовий ніхто. Антисептики на кожному кроці, маски та рукавички видають без обмежень. Якщо людина почувається погано, в готелях є окремі номери для самоізоляції, куди тобі просто будуть приносити їжу”.

Фото: EPA/UPG

Після повернення з Анталії чоловік тесту на коронавірус не здавав, оскільки Туреччина належить до країн зеленої зони – кількість захворюваності на коронавірус у державі менша за 55 активних випадків на 100 тисяч населення.

“Поки одні бояться, інші насолоджуються літом”

Простими словами: під час пандемії країни поділяються на червону і зелену зони. Приїжджаючи з першої, потрібно здавати ПЛР-тест і проходити обсервацію/самоізоляцію; після відвідин країн зеленої зони не потрібно нічого. До якої зони належить країна, для українців визначає Міністерство охорони здоров’я, тому будьте готовими, що інформація може змінюватися чи не щодня. Повний список країн з кількістю активних захворювань на коронавірус розміщено на сайті МОЗу.

Зазначимо, що приналежність до зеленої або червоної зони не показник, що в країну можна на туристичний відпочинок.

Пляж в Гюзельчамли, Туреччина
Фото: EPA/UPG
Пляж в Гюзельчамли, Туреччина

Зокрема, в'їзд на територію Європейського Союзу українцям загалом заборонено, крім громадян, які мають посвідки на проживання в країнах ЄС, довгострокову навчальну або робочу візу. Також впустять дипломатів, громадян третіх країн (в тому числі України), які виконують “ключові завдання” – медичний персонал, науково-дослідницьку роботу в галузі медицини.

Якщо ж усе-таки вирішуєте поїхати за кордон на відпочинок, то ретельно перевіряйте та уточнюйте інформацію, куди дозволено летіти, завантажте на телефон додаток ДРУГ (від МЗС України) і запишіть телефони місцевого консульства та гарячої лінії Міністерства закордонних справ.

Туристи фотографуються біля пірамід Гізи, Єгипет, 05 березня 2020 року.
Фото: EPA/UPG
Туристи фотографуються біля пірамід Гізи, Єгипет, 05 березня 2020 року.

Наразі для українців відкриті 23 туристичні напрямки: Туреччина, Сербія, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Білорусь, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Мексика, Єгипет, Туніс, Республіка Корея, а ще Ірак, Іран, Афганістан, Південний Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Замбія, Танзанія, Бурунді, Сейшельські острови. На сайті Міністерства закордонних справ України опубліковано інтерактивну карту для подорожей під час пандемії коронавірусу, яку оновлюють щоразу, коли котрась країна тимчасово забороняє в'їзд. Така інформаційна обізнаність допоможе не потрапити в курйозні ситуації. Наприклад, коли вас закриють в ізоляторі аеропорту, як це було з українцями в Греції. На початку липня 17 українців вилетіли до Афін на відпочинок. І хоча з аеропорту “Жуляни” їх пропустили, по прильоту людей затримали, вилучили техніку, весь багаж і відправили в тимчасовий ізолятор. У сюжеті ТСН.Тиждень люди розповіли, що в приміщенні не було мила та туалетного паперу, на вікнах - ґрати, а на підлозі – таргани. Громадянам загрожувала депортація і заборона на в'їзд до країн ЄС. 

Оксана – власниця туристичного агентства в Києві, на початку липня відпочивала в Чорногорії. Поки що країна належить до червоної зони – кількість активних випадків захворюваності на коронавірус там перевищує 55 на 100 тисяч населення.

– Взагалі не відчула жодних змін, вилітала з "Жулян", летіли прямим рейсом у Тиват (місто на узбережжі Которської затоки Адріатичного моря). Це був перший рейс з України, і нас зустрічали в аеропорту з шампанським, сирною нарізкою, хамоном, фруктами. Ніхто не міряв температури, мій документ з результатами тесту не відкривали взагалі, – ділиться жінка. – На перебування в готелі обмежень немає, антисептиків не пропонують, маски просять одягати, лише коли люди підходять до їжі на шведському столі, яку кладуть у тарілки офіціанти.

Фото: facebook/Valentyna Hembik

Загалом відпочивальників, за словами Оксани, небагато – ідеальний відпочинок для всіх, хто любить тишу і простір, зокрема на екскурсіях. Тижневий відпочинок у новому готелі в Чорногорії в середньому коштуватиме 500-600 євро (15-18 тисяч гривень) на одну особу: “У готелі, де я відпочивала, були білоруси, бачила також автомобілі з польськими, сербськими та австрійськими номерами. Багато вільних лежаків, дуже комфортно. Поки одні бояться, інші насолоджуються літом. Кожен турист зараз на вагу золоту. Ціни в закладах, як у Києві – салат “Цезар” і пиво буде 10 євро, шашлик з морепродуктів – 25”.

Після повернення до Києва жінка в аеропорту здала ПЛР-тест, наступного дня в мобільному застосунку “Дій вдома” її повідомили, що самоізоляція завершилась, бо результат тесту – негативний.

– Тест здаєш в аеропорту, вартість – 30 євро. Дуже швидко пройшли, нас було десь 60 людей, за двадцять хвилин усе вирішили, – додає Оксана. – Страх у людей від того, що ніхто не може нічого нормально пояснити, інформація змінюється щодня. Однак як мене, відпочинок цього вартує.

Фото: EPA/UPG

Етап “Повернення додому”

Алгоритм здачі ПЛР-тестів після прильоту доволі простий – в аеропортах “Бориспіль” і “Львів” є лабораторії, де в туристів після прильоту з країн червоної зони беруть аналізи.

– Станом на сьогодні верифіковано 70 лабораторій, їм надано доступ до електронних систем, куди вони надсилають результат, який спочатку надходить до Центру громадського здоров’я, а звідти дані передаються в додаток «Дій вдома» Міністерством цифрової трансформації, – розповідає очільник Центру громадського здоров’я Ігор Кузін. – Якщо результат тесту негативний, додаток достроково призупиняє самоізоляцію вдома і людина може продовжувати займатися своїми справами – дані з результатами оновлюються що десять хвилин.

Перелік акредитованих лабораторій розміщено на сайті Кабміну. Найбільше непорозумінь, за словами очільника Центру громадського здоров’я Ігоря Кузіна, виникає тому, що люди вказують неправильний номер мобільного телефону, на який мав би бути встановлений додаток «Дій вдома», замість ПЛР-тестів самостійно здають ІФА-тестування, яке не є репрезентативним, адже показує лише наявність антитіл. “Ще одна проблема – з’явилось багато тимчасових центрів, яких немає в переліку, так звані “фірми-прокладки”, де люди за власний кошт можуть здати ПЛР-тест (щоб не робити його в лабораторії аеропорту), які не можуть подати результати до єдиної бази - відповідно, інформацією про стан здоров’я не володіє потім ні Центр громадського здоров’я, ні додаток “Дій вдома”, а люди змушені проходити самоізоляцію, навіть якщо результат їхнього тесту був негативним”.

Фото: facebook/Valentyna Hembik

У Міністерстві цифрової трансформації LB.ua повідомили, що станом на 16.07.2020 38,6 тис. українців повернулися з країн, які не входять до зеленої зони, і повинні проходити обов'язкову самоізоляцію чи обсервацію впродовж 14 днів. З них понад 34,3 тис. зараз користуються мобільним застосунком “Дій вдома”.

– Додаток “Дій вдома” встановлюють усі громадяни, які повертаються до України з країн червоної зони і не хочуть проходити обов'язкову обсервацію впродовж 14 днів у спеціально визначених для цього місцях. Якщо людина не має смартфону чи не хоче встановлювати застосунок, їй доведеться пройти обсервацію – пояснюють LB.ua у Міністерстві цифрової трансформації. – Статистику про те, скільки людей дотримуються режиму самоізоляція, а скільки – ні, веде Національна поліція. Люди, які проходять 14-денну самоізоляцію за допомогою додатку “Дій вдома”, можуть видалити додаток з телефону після завершення режиму перебування, їхні контакти також вилучаються з бази даних. Також підставою для дострокового припинення самоізоляції може бути негативний результат ПЛР-тесту, зданий в акредитованій українській лабораторії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram