ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

На всіх тимчасово окупованих територіях України загострилася ситуація із захворюваністю на COVID-19

Окупаційні адміністрації приховують реальний стан справ.

На всіх тимчасово окупованих територіях України загострилася ситуація із захворюваністю на COVID-19
Фото: EPA/UPG

За останній тиждень різко погіршилася ситуація з епідемією коронавірусу на тимчасово окупованих Росією територіях України - в Криму і на Донбасі.

Це є результатом безвідповідальних дій російських окупаційних адміністрацій, які тривалий час приховували інформацію про реальний стан. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"22 квітня окупаційні адміністрації в ОРЛО і ОРДО синхронно визнали наявність перших летальних випадків від коронавірусу. Синхронно було оприлюднено інформацію про значне збільшення кількості інфікованих. Такий "збіг" свідчить про те, що рішення про оприлюднення інформації про епідемію приймаються в одному центрі, який координує роботу обох російських окупаційних формувань в рамках режиму ефективного контролю з боку країни-окупанта", - йдеться в повідомленні.

Вранці 22 квітня так звана влада ОРДО повідомляла про 36 випадків зараження COVID-19, але вже ввечері заявили про 67 інфікованих, тобто зростання становило 86%. В ОРЛО 22 квітня заявили про 48 інфікованих (зростання, порівняно з 17 квітня, становило 2,3 разу).

У МінТОТ наголосили, що російські окупаційні адміністрації в Донецьку і Луганську повідомляють, що в ОРДО коронавірус виявлений у 67 осіб, 8825 осіб перебувають "під наглядом", а в Луганській області - "під наглядом близько 5000 жителів, в інфекційних відділеннях - до 100 осіб".

"Так, в ОРДЛО, згідно з їхніми даними, під медичним наглядом через коронавірус перебувають понад 13 000 осіб", - уточнили в міністерстві.

З 22 квітня на окупованій частині Луганської області введено заборону на відвідування хворих в лікарнях і кладовищ, крім похорону. На пересування потрібні дозволи. Перекрито основні виїзди з міста Хрустальний, а Первомайськ закритий на карантин.

В ОРДО з 18 квітня на карантин перевели Донецьке обласне територіальне клінічне об'єднання і Горлівську лікарню №3. Пацієнтів з цих лікарень везуть в інші міста. У режим суворої ізоляції перевели місто Новий Мир.

Російська окупаційна адміністрація в Криму визнала наявність 53 інфікованих. COVID-19 виявили у сімейної пари волонтерів з Ялти, які приїхали з Росії. Через це в зоні ризику опинилися близько 30 осіб, які перебували на самоізоляції і яким ці волонтери доставляли продукти.

"На всіх тимчасово окупованих територіях, і на Донбасі, і в Криму, спостерігається гостра нестача медичного персоналу для супроводу хворих, а також поширення коронавірусу серед військових, що приховується", - додали в МінТОТ.

Нагадаємо, що 7 квітня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило про першу смерть від коронавірусу на окупованих проросійськими бойовиками територіях Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram