ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

ПЦУ відреагувала на посилення заборони на проведення релігійних зборів

Священнослужителі просять владу уточнити, починаючи з якої кількості учасників захід вважається "масовим".

ПЦУ відреагувала на посилення заборони на проведення релігійних зборів
Фото: pomisna.info

Православна Церква України відреагувала на посилення карантинних обмежень в зв'язку з епідемією коронавірусу, які набувають чинності з 6 квітня.

"Станом на 4 квітня підстав для загальної заборони проведення богослужінь за участю не більш як 10 осіб немає", - вказується в оприлюдненому пресслужбою Київської митрополії роз'ясненні. Таким чином, в найближчу неділю, 5 квітня, всі богослужіння в храмах ПЦУ відбуватимуться відповідно до норм, прописаними останнім рішенням Синоду.

Щодо вимог з боку представників органів поліції, починаючи з 4 квітня "припинити проведення богослужінь", підкреслюється, що зміни в порядок карантину вводяться з 6 квітня, тому сьогодні діють правила, які були введені раніше. "Очевидно, що вимоги не можуть ґрунтуватися на нормах, що не набули чинності", - відзначають в помісній церкві.

Повідомляється, що 4 квітня відбулася нарада шляхом телеконференції між Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та керівником Національної поліції України генералом поліції Ігорем Клименко.

"Під час наради пан Клименко повідомив, що проведення богослужінь в храмах з дотриманням санітарних карантинних норм та участю не більш як 10 осіб - не забороняється. Водночас постанова КМУ накладає заборону на пересування, що на практиці буде обмежувати можливість мирян приходити до храмів", - йдеться в повідомленні.

Представники церков і релігійних організацій звернулися до влади з пропозицією найближчим часом надати загальні роз'яснення і вказівки на місця про порядок виконання карантинних обмежень, "адже зараз видно, що є істотна різниця в їх трактуванні". Зокрема, мова йде про пункт 7 постанови Кабміну, який передбачає заборону з 6 квітня "масових релігійних заходів", однак священнослужителі вважають за необхідне роз'яснення, "починаючи з якої кількості учасників захід вважається «масовим»".

Повідомляється, що Київська митрополія проводить і надалі має намір вести діалог з владою щодо виконання вимог карантину способом, який не передбачатиме повного припинення богослужінь.

Як повідомлялося, Кабмін перед Великоднем посилив заборону на проведення релігійних зборів. До 24 квітня заборонені всі масові заходи, незалежно від кількості учасників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram