ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна продовжує наполягати на розшифровці "чорних скриньок" збитого літака МАУ на своїй території

"Наша позиція була і буде полягати в тому, щоб розшифровка "скриньок" проходила в Україні".

Україна продовжує наполягати на розшифровці "чорних скриньок" збитого літака МАУ на своїй території
Фото: EPA/UPG

Українська сторона продовжує наполягати на тому, щоб розшифровка бортових самописців збитого під Тегераном українського літака МАУ відбувалася на території України. При цьому країна готова залучити експертів з Ірану, Франції та Канади до процесу розшифровки.

Про це повідомив генпрокурор Руслан Рябошапка в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Річ не в тім, що з приводу "чорних скриньок" немає відповіді, а в тому, що ці відповіді змінюються декілька разів на день. Різні посадові особи в Ірані надають різну інформацію, тому в нас немає остаточного розуміння", - розповів Рябошапка.

"Наша позиція була і буде полягати в тому, щоб розшифровка "скриньок" проходила в Україні", - підкреслив генпрокурор.

Рябошапка також пояснив, що фактично проводиться два розслідування. Одне - цивільне, в рамках Конвенції про міжнародну цивільну авіацію та Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень, друге розслідування - кримінальне.

Відповідаючи на запитання, де згодом повинен проходити судовий процес над винуватими в катастрофі українського "боїнга", Рябошапка сказав, що з цього приводу існують різні точки зору. Оскільки подія трапилася в Ірані, то Іран повинен забезпечити проведення ефективного розслідування та судового процесу. Але українська сторона також повинна провести своє розслідування.

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, у тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпусу вартових Ісламської революції.

Раніше, 18 січня, Іран підтвердив, що "чорні скриньки" з авіалайнера МАУ відправлять в Україну до кінця січня. Цю заяву поширило іранське інформагентство Tasnim.

До цього повідомляли, що Іран не володіє технологіями для розшифровки "чорних скриньок" сучасного Boeing 737, і їх можуть відправити у Францію.

Однако 19 січня іранська влада передумала передавати Україні бортові самописці збитого літака і заявила, що намагається розшифрувати "чорні скриньки" в Ірані.

23 січня стало відомо, що Іран прийме рішення щодо "чорних скриньок" літака МАУ за результатами візиту делегації в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram