ГоловнаСуспільствоЖиття

У минулому році задокументовано 83 випадки переслідувань активістів

Найбільше переслідувань спостерігалося в Києві.

У минулому році задокументовано 83 випадки переслідувань активістів
Фото: Макс Требухов

Міжнародна неурядова організація Freedom House задокументувала 83 випадки переслідувань активістів у 2019 році. Про це йдеться у звіті організації, підготовленому спільно з Гельсінською спілкою з прав людини.

За даними організації, у 2019 році відбулося 1 вбивство активіста і журналіста Вадима Комарова в Черкасах, 25 фізичних нападів, 29 випадків залякування, погроз і тиску, 11 випадків пошкодження майна та 11 перешкод зібранням.

Також зареєстровано 6 випадків юридичного переслідування, по 3 випадки незаконного затримання та перешкоджання громадській діяльності організації, а також 2 випадки дискредитації.

22 випадки були пов'язані із захистом прав ЛГБТ, 15 - антикорупційною діяльністю, 14 - протистоянням незаконному будівництву, 11 - з іншою громадською діяльністю, 5 - захистом навколишнього середовища, 5 - захистом прав жінок, 4 - захистом прав нацменшин. Найбільше переслідувань спостерігалося в Києві - 32 інциденти, в Одеській області - 15, Харківській - 9, Дніпропетровській - 4.

Серед переслідувачів найбільше було ідентифіковано представників праворадикальних груп, зокрема, 18 випадків, де вони діяли відкрито.

"Ситуація мало в чому змінилася з попереднього року щодо нападів і фізичного насильства й інших прецедентів стосовно громадських активістів в Україні. Це дуже сумна новина, особливо після всіх акцій, усіх дискусій, усіх робочих круглих столів і так далі", - зазначив директор Freedom House в Україні Метью Шааф під час презентації звіту.

Організація рекомендує Верховній Раді заслухати звіт правоохоронців з приводу нападів, заборонити держорганам фінансувати організації, які їх здійснюють, президенту - внести зміни в національну стратегію в сфері прав людини і засуджувати акти насильства.

Нацполіції рекомендується забезпечувати належну реєстрацію нападів, припинити практику затримань порушників без подальшого притягнення до відповідальності та запровадити облік нападників на активістів.

Нагадаємо, в доповіді Freedom in the World у лютому 2019 року повідомляли, що Україна залишилася "частково вільною" країною. Захоплений Росією Крим отримав окрему оцінку і визнаний "невільним".

Кожну країну правозахисники оцінюють за рівнем політичних прав і громадянської свободи за шкалою від 1 до 7, де 1 - найкращий показник, а 7 - найгірший. На підставі цього формується рейтинг за 100-бальною системою, Україна набрала 60 пунктів (що більше - то вільніша країна).

У 2018 році в Freedom House заявляли про загрозу для демократії в Україні з боку ультраправих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram