ГоловнаСуспільствоПодії

Від президента Ірану приховували, що український літак збила ракета, - спікер Рухані

Президент не знав про реальний стан до полудня 10 січня.

Від президента Ірану приховували, що український літак збила ракета, - спікер Рухані
Президент Ирана Хасан Роухани
Фото: EPA/UPG

Після авіакатастрофи літака МАУ відповідні уповноважені посадові особи запевнили президента Ірану Хасана Рухані та його адміністрацію, що ніхто не збивав український літак. Про це заявив на пресконференції представник уряду Алі Рабі, передає "Радіо Свобода".

"Нас звинуватили у брехні та приховуванні інформації, але насправді все було не так. Те, що я заявляв ввечері в четвер (9 січня), базувалося на спостереженнях масштабної психологічної війни, яку ведуть проти іранського народу Сполучені Штати, та інформації, якою володіла адміністрація, що причиною цього нещасного випадку була ракета", - сказав Рабі.

За його словами, незважаючи на запити, військове командування до півночі з 9 на 10 січня відмовлялося повідомити правду адміністрації президента Рухані. Він додав, що сам президент не знав про реальний стан до полудня 10 січня, коли він скликав Верховну національну раду безпеки.

За результатами цього засідання генеральний штаб Збройних сил Ірану взяв на себе відповідальність за трагедію. Відповідне офіційне повідомлення оприлюднили вранці в суботу 11 січня.

Представник уряду також привітав "чесність і відповідальність" командування штабу Збройних сил, який неодмінно залишиться прозорим до самого кінця.

"На жаль, затримка і неможливість своєчасно поширити інформацію щодо нещасного випадку завдала непоправної шкоди нашому соціальному капіталу", - визнав Рабі.

Він також повторив попередні заяви іранських чиновників, які пов'язували випадкове ураження українського літака з убивством генерала Касема Сулеймані, який загинув у результаті авіаудару США.

Іранські чиновники зазнали різкої критики за триденну затримку з визнанням, що літак МАУ впав після зльоту з Тегерана саме через ракетний обстріл. Тисячі громадян цієї країни вийшли на протести, звинувачуючи уряд у некомпетентності та брехні.

Нагадаємо, про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні та в розвідувальних службах, на це натякнув і президент США Дональд Трамп.

CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомляли, що літак МАУ було збито двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, що вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому зафіксовано, як ракета збиває український літак.

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що у їхньої держави є підтвердження влучення ракети в літак українських авіаліній.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон також допустив імовірність того, що український авіалайнер міг бути випадково збитий іранськими системами ППО.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що версії про влучення ракети в літак не відкидають, але поки що її не підтверджено.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за катастрофу авіалайнера взяв на себе Корпус вартових Ісламської революції.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів The Washington Post, що українські розслідувачі ще до визнання Ірану розуміли, що літак "Міжнародних авіаліній України" було знищено ракетою, але керівництво країни воліло дотримуватися нейтральної та дипломатичної позиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram