ГоловнаПолітика

У ситуації зі збитим літаком влада Зеленського показала неспроможність керувати державою, - Геращенко

"Усі "слуги" вирушили на відпочинок, а народ залишили на Мендель".

У ситуації зі збитим літаком влада Зеленського показала неспроможність керувати державою, - Геращенко
Фото: Предоставлено издательством "Брайт Букс"

Співголова фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко вважає, що в ситуації зі збитим в Ірані українським літаком влада президента Володимира Зеленського продемонструвала повну нездатність керувати державою.

Про це вона заявила на погоджувальній раді парламенту, повідомляють на сайті політсили.

"Європейська Солідарність" висловлює щирі співчуття всім сім'ям загиблих у цій трагедії", - сказала Геращенко.

«Цей перший серйозний зовнішньополітичний виклик перед Україною показав повну деградацію державних інститутів управління. Уся влада, всі «слуги» вирушили на відпочинок, народ залишили на Мендель, яка єдина подавала ознаки життя у фейсбуці», – додала вона.

Геращенко підкреслила, що коли вже треба було працювати відповідному штабу, силовий блок, профільні міністри і вище керівництво держави кілька днів не могли зібратися на відповідні засідання.

«Виникає дуже багато запитань: хто саме дав директиви і хто відповідатиме за те, що посольство у своєму офіційному повідомлені повністю виключило версію теракту, відразу сформувавши абсолютно неправильну позицію української сторони в цій трагедії, де загинули і українці, і було збито український літак», – також зазначила вона.

«Власне, все це показує повну безвідповідальність у ключових для влади питаннях безпеки і зовнішньої політики», – заявила депутат.

"Навіть аятолам вистачило три дні для того, що таки визнати, що вони збили літак. Російська Федерація п’ять років робить усе для того, щоб уникнути відповідальності за збитий МН17. І зараз українська влада так само намагається у цьому їм сприяти. Коли віддають Цемаха, причетного до збиття "Боїнга" МН17, у рамках так званих обмінів. Або коли навіть не згадують про те, що Російська Федерація так само може бути причетною до страшної трагедії з нашим літаком", - сказала Геращенко.

На думку депутатки, очевидно, що вибачень Ірану сьогодні недостатньо і повинна бути інша міжнародна реакція.

"Українська влада зобов’язана сьогодні вимагати проведення Радбезу ООН з відповідною директивою і не боятися озвучити питання можливої ролі Російської Федерації в постачанні ракет Ірану, в тому числі тих, що не обладнані системами розпізнавання цивільних літаків", - підкреслила вона.

Геращенко наголосила, що принциповим є і той факт, що досі РФ не визнає і не надає жодних позицій щодо збитого нашого авіалайнера.

"Має бути притягнення всіх до відповідальності і визнання безумовної провини Ірану. А також створення спеціальної міжнародної групи, яка має працювати над об’єктивним розслідуванням, і спеціальної групи в Україні із підготовки цього позову", - зазначила співголова фракції "ЄС".

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, упав у районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадян Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за катастрофу авіалайнера взяв на себе Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram