ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд РФ залишив у СІЗО фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" на пів року

Наступне засідання, на якому почнуть розглядати саму кримінальну справу, призначено на 3 вересня.

Суд РФ залишив у СІЗО фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" на пів року
Один из фигурантов "дела Хизб ут-Тахрир" Марлен Асанов
Фото: krymr.com

Північно-Кавказький окружний військовий суд 26 серпня продовжив арешт вісьмом фігурантам другої Бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" на пів року. Про це повідомляє "Крим.Реалії" з посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

Таким чином, до 13 лютого 2020 року в СІЗО залишаться: Марлен Асанов, Сервер Зекірьяєв, Ернес Аметов, Тимур Ібрагімов, Сейран Салієв, Мемет Бєлялов, Сервер Мустафаєв і Едем Смаїлов.

Перше попереднє засідання у цій справі проходило по відеоконференції з суду в Ростові-на-Дону з Сімферопольським СІЗО №1, де перебували фігуранти справи. При цьому їхні адвокати брали участь у засіданні з Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі.

"Суд відмовив у всіх клопотаннях захисту: про припинення кримінальної справи, про повернення справи прокурору, оскільки обвинувачення не конкретизовано; про застосування (до підзахисних) четвертої Женевської конвенції. Зате суддя за власною ініціативою продовжив усім підзахисним на шість місяців арешт в СІЗО", - розповів адвокат.

Наступне засідання, на якому почнуть розглядати саму кримінальну справу, призначено на 3 вересня. За словами Ладіна, до цього часу всіх фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" етапують у СІЗО Ростова-на-Дону.

Нагадаємо, в 2016 році російська влада почала гоніння проти учасників релігійного руху "Хізб ут-Тахрір" в окупованому Росією Криму. Цей рух заборонений у Росії як терористичний, але не заборонений в Україні.

Четверо жителів Севастополя вже засуджені до різних термінів позбавлення волі. "Організатор" осередку Руслан Зейтуллаєв отримав 12 років колонії суворого режиму, інші - по п'ять років колонії загального режиму.

27 березня 2019 року російські силовики провели в Криму масові обшуки в будинках кримських татар і затримали 25 осіб. 23 кримчан вивезли в Росію, одного утримують у СІЗО Сімферополя, ще один - Едем Ячіков - зник, його місце перебування невідоме з 27 березня.

Затриманим фігурантам справи суд постійно продовжує арешти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram