ГоловнаСуспільствоЖиття

Верховний Суд постановив стягнути аліменти на повнолітню дитину

"Навчання повнолітньої дитини у вузі на заочному відділенні не припиняє обов'язок батьків її утримувати".

Верховний Суд постановив стягнути аліменти на повнолітню дитину
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд дійшов висновку, що навчання повнолітньої дитини у вищому навчальному закладі на заочному відділенні не припиняє обов'язок батьків її утримувати.

Про це йдеться у відповідній постанові на сайті суду.

Суди першої та апеляційної інстанції, розглядаючи позов про стягнення аліментів на дитину за період навчання в школі і до закінчення нею навчання у вузі або досягнення 23-річного віку, задовольнили його частково. Суд стягнув аліменти з відповідача лише за період навчання в школі, в іншій частині позову відмовив.

Своє рішення суд обґрунтовує тим, що позивач вчиться на заочному відділенні, повнолітній, має можливість працювати і заробляти собі на життя, що знімає з батьків обов'язок його утримувати.

За результатами перегляду справи в порядку касації Верховний Суд рішення судів у частині стягнення аліментів на період навчання у вузі на заочному відділенні скасував.

"Сімейним кодексом України передбачено принцип рівності прав і обов'язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов'язані обоє батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина. Згідно з положеннями ч. 1 ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, з початку року державні виконавці стягнули 1,8 млрд гривень аліментів, що на 598 млн гривень більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

З 29 серпня в Україні різко зріс розмір аліментів, а також з'явилася індексація боргів за ними. Детальніше про нововведення, пов'язані з аліментами, можна прочитати в статті "Війна за аліменти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram