ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ пропонує прискорити процедуру відправляння пацієнтів на лікування за кордон

Проект змін винесено для обговорення на сайті МОЗ.

МОЗ пропонує прискорити процедуру відправляння пацієнтів на лікування за кордон
Минздрав
Фото: lifedon.com.ua

Міністерство охорони здоров'я пропонує прискорити процедуру відправляння пацієнтів на лікування за кордоном за кошти держбюджету і скоротити час з моменту звернення громадянина до його скерування на лікування в іноземну клініку та оплати послуг.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з Проектом змін, розміщеним на сайті МОЗ для громадського обговорення, також передбачається введення системи запобігання зловживань і неправомірних дій, чітких тимчасових регламентів для кожного процесу та затвердження форм документів, удосконалення процедури скерування.

Крім цього, зміни врегулюють питання повної чи часткової оплати лікування громадянина за кордоном за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб. зокрема, згідно із запропонованими змінами, МОЗ протягом трьох днів після отримання повного пакета документів щодо конкретного пацієнта надсилає групі експертів копію висновку з медичної карти пацієнта, яка протягом п'яти днів готує за ним відповідний висновок.

МОЗ видає наказ про скерування пацієнта на лікування за кордон та оплату цього лікування не пізніше, ніж через п'ять днів після ухвалення відповідного рішення комісією. Оплата вартості лікування здійснюється не пізніш ніж через 15 робочих днів з дня видавання відповідного наказу.

Протягом місяця після повернення пацієнт зобов'язаний надати письмовий звіт про обсяг проведеного лікування і витрачених коштів.

Комісія ухвалює рішення про скерування українців на лікування за кордон у ті клініки, з якими укладено письмові домовленості (угоди, договори, меморандуми тощо) про співпрацю у сфері охорони здоров'я та забезпечення лікування у них українських громадян. У разі неможливості лікування в клініці, з якою укладено письмові домовленості, МОЗ за сприяння МЗС здійснює пошук необхідної клініки. Витрати на оплату лікування громадянам, які самостійно виїхали на лікування в іноземні клініки, відшкодуванню не підлягають.

Нагадаємо, у вересні минулого року повідомлялося, що для лікування громадян України за кордоном у бюджеті необхідно передбачити додатково 302 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram