ГоловнаКультура

Під час оформлення муралу на метро "Осокорки" в Києві "загубилися" 1,765 млн гривень, - ЗМІ

Художники не брали грошей за роботу.

Під час оформлення муралу на метро "Осокорки" в Києві "загубилися" 1,765 млн гривень, - ЗМІ
Во время работы над муралом ст.м. "Осокорки"
Фото: Наталія Мартиненко

Під час оформлення муралів на станції київського метро "Осокорки" зникли близько 1765 мільйонів гривень, призначених за виплати авторських гонорарів. Про це повідомила журналістка СТБ Олена Лунькова на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Третій місяць я намагаюся з'ясувати, чому мурали на "Осокорках" обійшлися державі в 3,6 млн гривень. Спочатку держсекретар Артем Біденко сказав, що малювати будуть відомі світові художники і в них високі гонорари. В документах на Prozzoro на це закладено 1,765 млн гривень. Тобто майже половину всієї вартості проекту #morethanus", - написала Лунькова.

За даними Лунькової, художники, які виконували мурали, працювали безкоштовно, з бюджету оплачували тільки їх переліт і проживання в Україні.

"Минув місяць. Мурали домалювали. Презентували. Пояснили, що гроші не за роботу, а на райдери, мовляв, всі художники просили бізнес-клас у літаку, потім майже всім довелося купувати квитки двічі, адже не встигали за одну поїздку. Ну, там ще готелі люксові, дехто хотів прилетіти з дружиною", - повідомила журналістка.

У той самий час Біденко не зміг надати журналістці чеки чи розписки, що підтверджують оплату витрат художників.

Нагадаємо, наприкінці літа 2018 року ДП "Центр захисту інформаційного простору України" провів тендер на нанесення муралів на столичній станції метро "Осокорки". Тендер на 3,6 млн гривень виграв Денис Смачелюк, який раніше створив петицію про необхідність цих муралів. Він же був єдиним учасником тендеру. За даними Лунькової, Смачелюк є давнім другом звільненого заступника мера Києва Іллі Сагайдака.

Презентація арт-проекту More Than Us пройшла в грудні 2018 року. Мурали передадуть на баланс КП "Київський метрополітен".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram