ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти "розкололи" арку Дружби народів у Києві на підтримку політв'язнів

Мета акції - привернути увагу до долі громадян України, ув'язнених Росією з політичних мотивів.

У День пам'яті жертв Голодомору на арці Дружби народів у Кииєві з'явилася символічна тріщина, яка нагадує про нинішніх в'язнів Кремля.

Акцію "Тріщина дружби" активісти і правозахисники провели на знак підтримки політв'язнів, незаконно утримуваних на території Росії та анексованого Криму. 

Фото: facebook.com/olexandra.matviychuk

Мета організаторів акції - привернути увагу до долі громадян України, ув'язнених у Росії з політичних мотивів.

"Після припинення голодування Олегом Сенцовим і Володимиром Балухом тема незаконно ув'язнених громадян України відразу зникла із заголовків світової преси, з порядку денного високих зустрічей. Щоб про них не забули, важливо докладати ще більше зусиль. Міжнародній спільноті й Україні не має здаватися, ніби «тепер все ок». Вимога, з якої починав голодування Олег Сенцов залишається невиконаною. Усі заручники Кремля за ґратами, процеси проти них тривають, досудове слідство за сфабрикованими справами триває", - йдеться в релізі, опублікованому у Фейсбуці.

Організатори нагадують, що на сьогодні на території окупованого Криму та Росії  близько 70 незаконно затриманих і засуджених громадян України. Ще більше сотні цивільних заручників і військовополонених перебувають у підвалах на Донбасі.

"Дія - акт солідарності з незаконно переслідуваними громадянами України, яких Росія перетворює на зброю у своїй гібридній війні, солідарності з громадянським населенням на захоплених Російською Федерацією територіях, жест - відповідь на розв'язану і підтримувану сусідом-імперіалістом війну на сході України", - йдеться в спільній заяві організаторів акції.

Серед ініціаторів організації "Свободу заручникам Кремля", "Медійна ініціатива за права людини", "Комітет солідарності - група підтримки кримських заручників", "Пряма лінія", "Центр громадянських свобод", "Автомайдан", активісти, представники творчих спільнот та інші небайдужі.

Арка Дружби народів була встановлена на честь "об'єднання України з Росією". Так називалася угода, яка була прийнята на Переяславській Раді 1654 року.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram