ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кожен другий українець підписав декларацію з лікарем, - МОЗ

Найактивнішими були жителі Полтавської, Хмельницької, Житомирської та Чернігівської областей.

Кожен другий українець підписав декларацію з лікарем, - МОЗ
Фото: lifedon.com.ua

За 7 місяців кампанії "Лікар для кожної родини" свого терапевта, педіатра чи сімейного лікаря обрали понад 21 мільйон українців.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Найактивнішими були жителі Полтавської, Хмельницької, Житомирської та Чернігівської областей - тут декларації з лікарями підписали понад 60% жителів. Позначку 50% не перетнули тільки в трьох областях України - в Луганській (тут свого лікаря обрали 49% жителів), Одеській (43% жителів) і Закарпатській (41%).

"Особистий лікар, до якого можна звернутися з будь-якого питання щодо здоров'я, потрібен кожному. Як показує світова практика, більшість проблем зі здоров'ям можуть бути вирішені на рівні первинної допомоги, особливо у разі своєчасного звернення. Сімейний лікар, терапевт або педіатр не тільки встановлює діагноз і лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, а й консультує щодо здорового способу життя, дає скерування на аналізи, до вузькопрофільних фахівців, видає довідки. І всі послуги у вашого лікаря вже оплачені Нацслужбою здоров'я", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, підписати декларацію можна і в приватній медустанові (до реформи приєдналися 40 приватних клінік і 33 лікарі-ФОП). Загалом вже 623 медичних заклади, в яких працюють терапевти, педіатри та сімейні лікарі, уклали договори з Національною службою здоров'я та отримують фінансування за новою моделлю. Тільки в жовтні ці заклади отримали майже 800 млн грн.

З другої половини 2019 року буде працювати програма "Безкоштовна діагностика": за скеруванням сімейного лікаря можна буде проходити рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі за вашим вибором, який бере участь в програмі. Оплачувати послуги буде Нацслужба здоров'я.

Нагадаємо, навесні 2018 року в Україні стартувала реформа охорони здоров'я, що передбачає підписання декларацій між лікарем і пацієнтом. Із серпня Нацслужба здоров'я розпочала виплати за схемою "Гроші йдуть за пацієнтом", 596 комунальних і приватних медустанов, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, загалом отримали понад 775 млн гривень за надання медичних послуг.

Детальніше про те, як підписувати з лікарем декларацію, читайте в матеріалі LB.ua "18 питань про медреформу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram