ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Київські медики втратили частину зарплати через повільне підписання декларацій з пацієнтами, - голова НСЗУ Петренко

Столична влада скасувала спеціальні надбавки, і зарплати сімейних лікарів зменшилися майже вдвічі.

Київські медики втратили частину зарплати через повільне підписання декларацій з пацієнтами, - голова НСЗУ Петренко
В днепровском Центре первичной медико-санитарной помощи № 3 представили электронную очередь к врачу.
Фото: dnpr.com.ua

Київські медики первинної ланки - терапевти, педіатри та сімейні лікарі - втратили частину зарплати через повільне підписання декларацій із пацієнтами. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко.

"Київ завжди трохи відрізнявся від інших міст, тому що тут були місцеві програми, які передбачали доплати. Лікарі отримували ще один посадовий оклад, так звані "київські" кошти. Тепер цих доплат немає, управління охорони здоров'я їх скасувало. І виникла така ситуація: для того, щоб заробити більше, тепер треба мати 40-50% відсотків від максимальної кількості підписаних декларацій", - пояснив Петренко.

У Києві підписали декларації тільки близько 30% жителів, тому, з урахуванням скасування надбавки, зарплати деяких лікарів зменшилися вдвічі, наприклад, з 7200 грн до 3800 грн.

"Тільки-но Київ почав реформи, місцева влада відразу скасувала надбавки. І залишили людей з доходом, який менший за прогнозований. Можливо, керівництво міста думало, що кияни будуть швидше вибирати свого лікаря, і лікарі отримуватимуть такі ж зарплати, як були з надбавкою, і навіть більше. Але в Києві не відбуваються зміни всередині медичних установ, не змінюються колективні договори, щоб лікарі отримували зарплати відповідно до кількості підписаних декларацій", - розповів Петренко.

Ситуація в Києві не найкритичніша - в п'яти обласних центрах України місцева влада ще не підготувала юридичну і технічну базу для входження в медреформу, і медики в цих містах не можуть отримувати гроші за підписані декларації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram