ГоловнаСуспільствоЖиття

У Маріуполі запустили експериментальну установку для очищення води

Вона встановлена на базі Старокримської фільтрувальної станції.

У Маріуполі у четвер, 25 жовтня, запустили експериментальну установку, яка дозволяє знижувати вміст солі і жорсткість води, що надходить у місто.

Як повідомляє прес-служба МінТОТ, вона встановлена на базі Старокримської фільтрувальної станції комунального підприємства "Вода Донбасу".

Фото: mariupolrada.gov.ua

"Вода, яка подається в квартири у Маріуполі, надходить з річки Сіверський Донець, яка кілька разів перетинає лінію розмежування. На тлі конфлікту в Донецькій і Луганській області інфраструктура перебуває не в найкращому стані. Маріуполь розташований в самому кінці ланцюга водопостачання", - заявив міністр Вадим Черниш, який разом з послом США Марі Йованович і мером міста Вадимом Бойченком брав участь у запуску установки.

На сайті міськради Маріуполя йдеться, що універсальне рішення з очищення води було розроблено компаніями EVOQUA Water Technologies (США), Pure Water Group (Нідерланди) і "Гідротех Інжиніринг" (Україна).

Установка отримує підготовлену воду, яка пройшла "грубе очищення" - видалення домішок і знезараження. Далі установка забирає надлишок солей з води до рівня питної води, зменшуючи жорсткість води в 10 разів. В результаті виходить столова вода, придатна для щоденного вживання.

Фото: mariupolrada.gov.ua

За словами Йованович, схожі технології використовуються для постачання питної води 70% американців.

У 2017 році видання 0629.com.ua замовило дослідження маріупольської води, яке показало, що вона непридатна для пиття. Жорсткість води виявилася в 2-4 рази вищою за мінімальну норму, також було зафіксовано підвищений в чотири рази вміст сульфатів і в два рази - сухого залишку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram