ГоловнаСуспільствоЖиття

Несправедливо, що в українців досі немає автокефалії, - Вселенський патріарх

"Ми будемо вирішувати українське питання в звичайному порядку і на благо українського народу".

Несправедливо, що в українців досі немає автокефалії, - Вселенський патріарх
Вселенский Патриарх Варфоломей
Фото: 1tv.ge

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що в питанні надання автокефалії Українській Церкві він діятиме на благо українського народу.

Про це він сказав у четвер, 25 жовтня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами патріарха Варфоломія, "українці мають право на автокефалію", як і всі балканські народи, які з часом вийшли з-під юрисдикції Вселенського патріархату і стали самостійними.

"Чому всі інші мають право на автокефалію, а 45-50 мільйонів українців не мають? Це несправедливо", - зазначив Вселенський патріарх під час зустрічі з паломниками Греції.

"Будьте впевнені, що ми будемо вирішувати українське питання в звичайному порядку і на благо українського народу", - запевнив патріарх Варфоломій.

Водночас патріарх зазначив, що питання набуття автокефалії для Української церкви не нове, а стало актуальним після здобуття Україною незалежності на початку 1990-х років.

Як повідомлялося, 9-11 жовтня в Стамбулі відбувся Синод Вселенського Патріархату. У комюніке Синоду, поширеному 11 жовтня, було підтверджено намір надати Українській церкві автокефалію.

Також Синод зняв анафеми з Патріарха Філарета і митрополита Макарія, а також скасував видане в 1686 році в синодному листі юридичне зобов'язання, яке дало Московському Патріарху право висвячувати Київського митрополита.

У відповідь Синод Російської православної церкви ухвалив рішення призупинити євхаристійне спілкування зі Вселенським патріархатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram