ГоловнаПолітика

УПЦ МП припинила співслужіння з ієрархами Вселенського патріархату

Синод зажадав від екзархів Варфоломія покинути Україну.

25 вересня в резиденції предстоятеля УПЦ Московського патріархату на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулося засідання Синоду. Як повідомляють на сайті церкви, на ньому було прийнято рішення призупинити співслужіння з ієрархами Вселенського (Константинопольського) патріархату.

"Екзарх Константинопольського патріархату архієпископ Памфілійський Данило і єпископ Едмонтонський Іларіон повинні покинути канонічну територію Української православної церкви [Московського патріархату]", - йдеться в рішенні і відзначається, що їхня діяльність є антиканонічною і порушує міжконфесійний мир в Україні.

Також було прийнято звернення до Верховної Ради відмовитися від законодавчих намірів, що мають на меті "юридичну ліквідацію Української православної церкви [Московського патріархату] шляхом її рейдерського захоплення через зміну назви".

Такими законопроектами Синод вважає №4128 (про зміну підпорядкованості релігійних громад), №4511 (про особливий статус релігійних організацій), №5309 (про зміну назви релігійних організацій).

Засідання Синоду очолював митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Постійними членами Священного Синоду є митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, митрополит Хустський і Виноградівський Марк, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Кам'янець-Подільський і Городоцький Феодор, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; тимчасові члени Синоду: митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем, архієпископ Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет.

Нагадаємо, що 14 вересня Синод Російської православної церкви теж вирішив припинити співслужіння з ієрархами Вселенського патріархату і участь у роботі органів, які очолюють представники Вселенського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram