ГоловнаПолітика

Розенблат платить кредит за будинок у Дортмунді

Заради цього він узяв квартиранта.

Розенблат платить кредит за будинок у Дортмунді
Фото: capital.ua

Депутат Верховної Ради Борислав Розенблат здає румунському мігрантові частину будинку в Німеччині для виплати іпотеки.

Про це йдеться в розслідуванні "Німецької хвилі".

За даними видання, Розенблат володіє житловою площею в простому за німецькими мірками будинку на околиці Дортмунда, в районі Бенніггофен.

Фото: Євген Тейзе / DW

Тут же, в Дортмунді, розташована фірма Büroservice 71 UG, яка виплатила йому в 2017 році 400 тисяч гривень гонорару "за наукову діяльність" і ще 400 тисяч - за "оренду нерухомості". Офіс цієї маленької компанії, де працюють лише дві особи, розташований на задньому дворі будинку по вулиці Гердер Земертайхштрасе і має загальну поштову скриньку з Розенблатом і його дружиною Жанною.

Фото: Євген Тейзе / DW

Кошти, отримані від Büroservice 71 UG, разом з орендною платою від румунського працівника і від ще одного українця, який володіє в Дортмунді суші-баром, - це і всі задекларовані німецькі доходи Розенблатта. Разом вони приблизно дорівнюють сумі коштів, виплачених подружжям Розенблатів за кредитами на два об'єкти нерухомості в Дортмунді.

Останній кредит - 650 тисяч євро - депутат з дружиною взяли в банку Sparkasse Dortmund наприкінці 2016 року.

Іпотечні кредити Розенблата є непрямим підтвердженням заяв Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про те, що в нардепа є вид на проживання в Німеччині.

Антикорупційна прокуратура уточнила, що інформацію про дозвіл на необмежене в часі проживання Розенблатта слідчі отримали від німецького посольства в Києві.

Нагадаємо, що Розенблат є фігурантом кримінальної справи про корупцію

Його і ще одного депутата Максима Полякова підозрюють в одержанні неправомірної вигоди за внесення до парламенту законопроектів і вчинення інших дій, пов'язаних із видобутком бурштину, в інтересах компанії-нерезидента.

Дії Розенблата кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 (одержання хабара), ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу.

У 2016 році в рамках розслідування нелегального видобутку бурштину на нардепа вийшла агент НАБУ. Вона назвалася представником компанії "Фуджейра" з ОАЕ, яка нібито мала намір видобувати й експортувати бурштин із Житомирської області. Депутат повинен був допомогти агенту отримати ліцензію на користування надрами та внести законодавчі поправки до Митного і Податкового кодексу спеціально під "Фуджейру", зокрема, щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram