ГоловнаСуспільствоЖиття

Шанс отримати компенсацію за затоплені на стоянці авто є, якщо подавати позов до власників ТЦ, - експерт

Для відшкодування збитків потерпілий повинен зафіксувати сам факт затоплення, тобто викликати поліцію.

Шанс отримати компенсацію за затоплені на стоянці авто є, якщо подавати позов до власників ТЦ, - експерт
скриншот из видео

Київська мерія і «Київавтодор» не будуть визнані винними в постійних потопах в столиці. Таку думку в коментарі LB.ua висловив директор Інституту міста Олександр Сергієнко.

«Київ затопило вже кілька разів за останній місяць. Дійсно, постраждало багато власників автомобілів, які були затоплені. У разі затоплення авто через зливовий потоп, потерпілий для відшкодування збитку повинен зафіксувати сам факт затоплення. Для цього на місце події викликається поліція. Якщо це сталося на дорозі, далі потрібно встановити причину затоплення. За очищення і контроль зливів у столиці відповідає не мерія, не особисто мер Кличко, а виключно «Київавтодор», - заявив він.

Тому цивільні позови можуть бути подані на дії або бездіяльність цієї структури.

«Далі потрібно встановити: чи були очищені зливи або їх взагалі не було? Хто проектував дорогу, чому там, можливо, не були забезпечені «зливи» для відтоку води. Тим паче, що більшість доріг у нас проектувалося понад 30 років тому і взагалі не передбачали ці норми. Тільки сучасні дороги вже будують за сучасними нормами.

Тому до Київської влади в цих випадках можуть бути претензії, як до Всевишнього, на жаль», - додав він.

Однак, з його слів, є інший варіант розвитку подій, коли навіть в разі початку судового процесу проти «Київатодору» причиною потопу і затоплення буде визнана «непереборна сила» - природне стихійне явище. В такому випадку «Київатодор» буде визнано невинним.

У той же час, коментуючи затоплення стоянки в ТЦ «Гулівер» в центрі столиці, експерт додав:

«У цьому ж випадку все набагато простіше. Якщо ця автостоянка належить «Гулівер», то за всі катаклізми, які відбуваються всередині, не тільки потоп, а й обвал стелі тощо, несуть відповідальність виключно ті, хто володіє цією стоянкою. На ім'я цих власників постраждалі повинні подавати позови. Думаю, у них є всі шанси виграти такі суди».

Нагадаємо, вночі 19 серпня через сильний дощ у Києві затопило декілька вулиць, автостоянку і супермаркет торгового центру, біля станції метро "Олімпійська" провалилась дорога.

Останнім часом це вже четвертий "потоп" в Києві після сильного дощу. 23 липня було локальне підтоплення на лівому березі в районі метро "Лівобережна", 25 липня затопило правий берег, 16 серпня вперше потоп стався на вулиці Хрещатик.

Експерти заявляють, що без ремонту радянської інфраструктури Київ підтоплюватиме постійно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram