ГоловнаСуспільствоЖиття

Інтернат не має дбати про дотримання прав підопічних, - чиновник КМДА

Департамент соцзахисту КМДА не побачив порушень у роботі Святошинського психоневрологічного інтернату.

Інтернат не має дбати про дотримання прав підопічних, - чиновник КМДА
Фото: ombudsman.gov.ua

Департамент соціальної політики КМДА не бачить порушень у роботі Святошинського психоневрологічного інтернату, де регулярно порушуються права людини. Про це під час прес-конференції повідомив директор департаменту Юрій Крикунов.

За словами чиновника, установа не має дбати про дотримання прав її підопічних.

"Абсолютно правильно було зазначено, що в інтернаті утримуються люди. Що в цьому закладі ніхто не займається захистом прав людини. Можливо, я всіх здивую, зокрема тих, хто робить критичні зауваження, психоневрологічна установа згідно із законодавчою нормативною базою є установою утримання людей з психічними розладами. Вона не є установою захисту прав людини, вона не є реабілітаційним закладом", - заявив Крикунов.

За його словами, жодних критичних порушень в роботі інтернату не спостерігається:

"У нас там є різні люди. Зокрема такі, які за кордоном не утримуються в інтернатах, а містяться у в'язницях.... Коли ми оцінюємо дії персоналу, потрібно брати до уваги те, в яких умовах працює персонал", - сказав чиновник.

Водночас в офісі омбудсмена заявляють, що опікун або установа повинні захищати саме права людей, що перебувають в інтернаті.

"У нас є чітка стаття 67 Цивільного кодексу, яка передбачає, що опікун або установа здійснюють саме захист прав підопічних. Національний превентивний механізм зайшов в установу з моніторингом вперше в 2012 році. Рік у рік рекомендації щодо поліпшення життя підопічних залишаються одні й ті ж. У 2016 році було ухвалено нове положення про психоневрологічні інтернати, але в Святошинському воно досі не працює", - заявила заступник керівника Департаменту з реалізації національного превентивного механізму при офісі Омбудсмена Олена Темченко.

Читайте: Репортаж LB.ua про умови життя 700 жінок у Святошинському інтернаті

Нагадаємо, у Святошинському психоневрологічному інтернаті, де утримуються близько 700 осіб, під час неодноразових візитів були виявлені численні порушення прав людини. Інформація про порушення була передана в Міністерство соціальної політики, київську міську адміністрацію і прокуратуру. Прокуратура завела кримінальну справу за статтею про залишення в небезпеці, що стосується одного з випадків ненадання необхідної медичної допомоги онкохворій жінці в інтернаті.

Департамент соціальної політики київської держадміністрації, у підпорядкуванні якого є інтернат, повідомив, що "порушень в роботі Святошинського психоневрологічного інтернату не знайдено".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram